Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Čtenáři tisku tvoří 78 % procent populace České republiky

8. 8. 2024

Čtenáři tisku tvoří 78 % procent populace České republiky

Podle dat z výzkumu zahrnujících období od 3. čtvrtletí 2023 do 2. čtvrtletí 2024, která byla předána a zveřejněna 8. srpna 2024, čte deníky a suplementy nadpoloviční část 55 % české populace ve věku 12 až 79 let a časopisy zahrnuté do výzkumu dokonce 72 % této skupiny. Za sledované období se prodalo nebo distribuovalo ke čtenářům více než 319 milionů výtisků novin a časopisů.

Podrobnější data o zásahu jednotlivých skupin tisku přináší graf níže.

 

 

Na prezentaci konané u příležitosti předání dat byli účastníci seznámeni i s dalšími údaji o struktuře čtenářů sledovaných titulů tisku, které ukazují, že tisk oslovuje častěji řadu příslušníků prémiových sociodemografických cílových skupin atraktivních pro cílení reklamy. Představené údaje ukázaly nejen, že ve srovnání s průměrem populace tisk čtou více osoby s vysokoškolským vzděláním nebo příslušníci vyšších socioekonomických tříd (viz přiložené výsledky), ale také že například častěji využívají leteckou dopravu nebo častěji cestují na dovolenou a více při tom utrácejí. V další části prezentace byly představeny informace z analýzy dlouhodobých trendů vývoje čtenosti a prodeje tisku, které vyzdvihují skutečnost, že v prázdninovém období roste prodej a čtenost řady titulů a celých žánrových skupin tisku. Totéž pak platí i o čtení tisku ve volných dnech, zejména nedělích.

Prezentace se věnovala také poslední klíčové inovaci výzkumu MEDIA PROJEKT, kterou je implementace výpočtu ukazatele GRP pro tisková média provedená v minulém roce. Hlavní autor výpočtu Vladimír Kožíšek z výzkumné agentury MEDIAN byl oceněn v kategorii „Marketingový počin roku“ soutěže Marketér roku 2023.

Na webové stránce České unie vydavatelů v sekci Mediální data/Výzkum čtenosti se můžete seznámit s prezentací výsledků, se základními metodickými parametry výzkumu a s výsledky za předchozí sledovaná období.

 

Tisková zpráva v PDF.

Link na videozáznam celého programu prezentace

Prezentace - soubor


Zdroj: vlastní zpráva