Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Diskuse o budoucnosti vydavatelského odvětví v Evropě konaná v Evropském parlamentu v Bruselu

23. 6. 2022

Diskuse o budoucnosti vydavatelského odvětví v Evropě konaná v Evropském parlamentu v Bruselu

Praha, 22. června 2022

Dne 22. června 2022 se uskutečnila v Evropském parlamentu v Bruselu panelová diskuse o stavu, potřebách a budoucnosti vydavatelského odvětví s ohledem na projednávané legislativní návrhy Evropské unie s názvem Expectations for press and media freedom in the digital world.

Jednání pořádané pod záštitou a za účasti poslance Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského se zúčastnila také místopředsedkyně výboru evropského parlamentu pro kulturní záležitosti CULT Michaela Šojdrová z parlamentní frakce Evropské lidové strany a členka výboru CULT Petra Kammerevertová ze sociálně demokratické frakce, tj. společně reprezentující výraznou většinu poslanců Evropského parlamentu.

Spolupořadateli debaty byly profesní asociace českých vydavatelů Unie vydavatelů a evropské asociace vydavatelů EMMA a ENPA. Unii vydavatelů reprezentovali předseda správní rady Petr Marek, výkonný ředitel Václav Mach, předseda Rady pro mediální právo Vladan Rámiš a česká média zastupoval šéfredaktor největšího českého zpravodajského titulu Mladá fronta DNES pan Jaroslav Plesl.

Jednání bylo věnováno především návrhům evropských nařízení o ochraně soukromí e-Privacy, Digital Market Act a Digital Services Act i záměru připravovaného nařízení o svobodě médií Media Freedom Act, jehož text dosud nebyl zveřejněn.

Na úvod setkání představili své prezentace shrnující připomínky a pozměňovací návrhy k legislativě dotýkající se vydavatelů k uvedeným legislativním normám za Unii vydavatelů Václav Mach a za evropské vydavatelské asociace jejich výkonný ředitel Illias Konteas. Důležitým přínosem jednání bylo, že se zástupci evropského parlamentu mohli na jednání mimo tyto připomínky seznámit také bezprostředně s obavami vydavatelů z možných negativních dopadů těchto norem při jejich praktické činnosti. Zástupci vydavatelů také upozornili na slabá místa projednávané legislativy, která mohou způsobit, že nebude dostatečně účinná pro prosazování práv vydavatelů tisku. To se týká zejména Digital Market Actu a Digital Services Actu ve vztahu k praktikám globálních digitálních platforem, které mají tyto normy regulovat.

Zástupci vydavatelů také vyzvali přítomné zástupce Evropského parlamentu, aby zabránili nadměrné regulaci vydavatelského odvětví prostřednictvím připravovaného Media Freedom Actu. Na nevhodnost regulace otázky svobody médií na celoevropské úrovni upozornila i poslankyně Petra Kammerevertová, která zdůraznila, že pro mediální sektor existuje v členských zemích EU již nyní široké spektrum regulačních a samoregulačních pravidel.

 

Prezentace Unie vydavatelů a EMMA/ENPA a fotodokumentace z uskutečněné akce jsou zde a zde.

 

Videozáznam jednání je k dispozici na webové stránce Evropského parlamentu zde.

 

Obrázky z akce: