Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Směrnice o autorském právu a kreativní průmysl

24. 4. 2019

Směrnice o autorském právu a kreativní průmysl

Zhruba před měsícem schválil Evropský parlament směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu, kterou podpořila v konečném rozhodování v rámci Evropské rady minulý týden většina členských zemí Evropské unie.

Na naší webové stránce jsme mnohokrát obhajovali význam směrnice pro vydavatele tisku v zemích Evropské unie, protože směrnice vydavatele prostřednictvím článku 11 poprvé staví na roveň některým dalším skupinám podnikatelů patřícím do kreativního odvětví, jako jsou hudební či filmoví producenti, či provozovatelé vysílání.

Směrnice je ale samozřejmě přínosem i pro ně a všechny další obory kreativního průmyslu, protože definuje pravidla ochrany autorských práv tak, aby odpovídala probíhající digitální transformaci, kterou prochází celý kreativní průmysl.

Ochrana autorských práv je ochranou jádra toho, na čem je vlastně kreativní průmysl vybudován, a co také fakticky ve výsledku monetizuje a získává tak prostředky pro svoji další existenci a rozvoj. Ochrana autorských práv je proto základním a nezbytným předpokladem pro to, aby kreativní průmysl mohl vůbec existovat.

Nedávno zveřejněný Manifest kreativního průmyslu, který vznikl z iniciativy studentů a učitelů Vysoké školy kreativní komunikace zdůrazňuje význam kreativního průmyslu pro ekonomický rozvoj vyspělých zemí a přináší podněty proto, aby se Česká republika stala „kreativním srdcem Evropy“.

Proto je třeba, aby všichni, kdo se budou v blízké době zabývat implementací směrnice do naší národní autorskoprávní legislativy, vzali tuto potřebu rozvoje domácího kreativního průmyslu v úvahu a neoslabili pozitivní působení směrnice v rámci nadcházejícího legislativního procesu, který má být dokončen během dvou následujících let.

S textem Manifestu kreativního průmyslu se můžete seznámit zde.