Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Tištěná média  | Profesní soutěže  | Soutěž Časopis roku 2015 vyhlášena!

20. 1. 2016

Soutěž Časopis roku 2015 vyhlášena!

Soutěžní kategorie pro rok 2015:

 

I. Kategorie – Sport a hobby

V kategorii soutěží tituly žánrových a obsahových kategorií – sportovní časopisy, motoristické časopisy, časopisy věnující se jednotlivým druhům hobby aktivit typu myslivost, rybaření, kynologie aj., časopisy o cestování.

II. Kategorie – Bydlení a zahrada

V kategorii soutěží časopisy žánrově a obsahově zaměřené na téma domů, bytů, architektury, bytového designu, zahrad, chalupaření a kutilství.

III. Kategorie – Populární věda a technika

V kategorii soutěží časopisy žánrově a obsahově zaměřené na popularizaci různých oborů vědy – historie, přírodní obory, zajímavosti ze světa vědy a techniky (tj. i IT tituly pro širší veřejnost)

IV. Kategorie – Životní styl 

Magazíny o módě, kosmetice a životním stylu pro ženy i muže vydávané v luxusnějším provedení.

V. Kategorie – Ženský svět

Časopisy pro ženy o vaření, zdraví, péči o dítě.

VI. Kategorie – Děti a mládež 

Časopisy pro uvedenou věkovou skupinu čtenářů.

VII. Kategorie – Zpravodajství a ekonomika

Časopisy zaměřené na politiku, ekonomii, podnikání. 

VIII. Kategorie – Volný čas

Časopisy jako televizní průvodci, křížovky, sudoku a podobné hry.

IX. Kategorie – Svět a společnost

Časopisy zajímavostí doma i ve světě a společenské tituly, život celebrit, zprávy ze společnosti.

X. Objev roku

V této kategorii soutěží nové tištěné i digitální časopisecké tituly, jejichž vydávání bylo zahájeno v roce 2015, jejichž periodicita je nejméně 4x ročně, v roce 2015 vyšlo alespoň jedno číslo a v době přihlášení do soutěže časopis stále vychází.

XI. Obálka roku

Do této kategorie může být přihlášena i obálka časopisu, který soutěží v jiné kategorii, případně více obálek jednoho titulu vydaných v roce 2015.
 

Pro 12. ročník prošly jednotlivé kategorie i způsob hodnocení radikálními změnami.  Novinkou je, že jednotlivé kategorie již nevycházejí z nákladu ověřovaného ABC ČR, jako v minulých letech, ale z obsahového zaměření titulů. Za nejdůležitější ale považujeme, otevření soutěže všem časopisům, které jsou registrované v Databázi periodického tisku Ministerstva kultury ČR, vycházejí alespoň čtyřikrát v roce a lze je podle obsahu zařadit do některé ze soutěžních kategorií. Důležitou změnou je také způsob hodnocení poroty. Časopisy budou v jednotlivých kategoriích hodnoceny podle své úspěšnosti na mediálním trhu, naplnění potřeb inzerentům, jak odpovídají současným trendům, jejich grafickému provedení, obsahové úrovni, jejich marketingové podpoře a schopnosti využít digitálních kanálů při distribuci. Tento způsob hodnocení se bude týkat prvních devíti kategorií, kategorie X. Objev roku a XI. Obálka roku zůstávají beze změn.

Hodnocení jednotlivých kategoriích bude probíhat ve dvou kolech. V prvním kole vybere 30členná porota složená z mediálních odborníků, zástupců zadavatelů inzerce a agentur i umělců 3–5 nejlepších titulů v každé kategorii, které postoupí do kola druhého. Zde bude další 15členná porota podobného složení vybírat dle výše uvedených kritérií vítěze jednotlivých kategorií.

Z vítězných titulů v prvních devíti kategoriích bude na základě výsledků druhého kola vyhlášen celkový vítěz letošního ročníku, který získá ocenění Časopis roku 2015.

Sekce časopisů Unie vydavatelů pořádá Časopis roku především proto, aby prostřednictvím této prestižní akce upozornila zadavatele reklamy, mediální agentury a další odbornou i laickou veřejnost na skutečnost, že časopisy jsou i v dnešní době neustále se vyvíjejícím mediálním odvětvím, ale i proto, aby ocenila také ty, kteří se na úspěchu jednotlivých titulů v průběhu roku podíleli.

Více informací:

Statut soutěže Časopis roku 2015

Formulář přihlášky Časopis roku 2015

Formulář přihlášky Objev roku 2015

Formulář přihlášky Obálka roku 2015