Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Tištěná média  | Profesní soutěže  | XI. ročník soutěže Časopis roku 2014

15. 6. 2015

XI. ročník soutěže Časopis roku 2014

Výsledky 11. ročníku soutěže Časopis roku za rok 2014 byly vyhlášeny Sekcí časopisů Unie vydavatelů ve čtvrtek 16. dubna 2015. Soutěž v letošním roce proběhla v celkem osmi kategoriích a přihlásilo se do ní 42 titulů a 11 obálek.

Soutěž Časopis roku je pořádána Sekcí časopisů Unie vydavatelů již od roku 2004 a v letošním roce proto proběhl již jedenáctý ročník. Za dobu své existence prošla soutěž několika významnými změnami, kdy došlo k rozšíření či redukci počtu soutěžních kategorií i úpravám pravidel účasti a hodnocení přihlášených časopisů.

Pro tento ročník vyhlásila Unie vydavatelů novou kategorii, pod názvem „Objev roku“, do které se mohly přihlásit všechny tituly, všech vydavatelství, u kterých byly splněna pouze jediná podmínka, a to započít vydávání v roce 2014. Nové objevy byly odbornou porotou hodnoceny podle jejich kvality, jedinečnosti, přehlednosti, designu, inovativnosti a jejich přínosu k oživení českého časopiseckého trhu.

I v prvních pěti klasických kategoriích, řazených podle prodaného nákladu, došlo k několika změnám. Přihlášené časopisy byly hodnoceny i nadále podle celkového indexu meziročního vývoje základních ukazatelů, ale odborná porota v letošním roce jednotlivé soutěžní časopisy hodnotila podle celkem sedmi kritérií. V nich ocenila nejen obsahovou a grafickou podobu časopisů, ale i to, jaká je jejich celková úspěšnost na trhu, jak odpovídají současným trendům, jak vycházejí vstříc inzerentům, jaká je úroveň jejich distribuce pomocí digitálních kanálů či jaká byla marketingová podpora, prováděna jejich vydavately. Podle statutu soutěže byly kategorie III. –  Časopisy s prodaným nákladem 25.000 – 50.000 ks a VIII. – Obálka roku hodnoceny dvoukolově.

S tím, kdo získal titul Časopis roku 2014 v jednotlivých kategoriích, se mohli seznámit účastníci slavnostního večera v klubu SaSaZu.

Také v letošním ročníku se již poosmé na soutěži podílel dlouholetý hlavní partner, kterým je První novinová společnost, a. s. a mediální partneři FTV Prima, zpravodajský portál ČTK – České noviny a MediaGuru.cz. Pozornost si pro jednotlivé výherce připravila společnost AVON a poukázky na thajskou masáž pro šéfredaktory vítězných titulů věnovala společnost Thajský ráj.

Jedním z hlavních cílů soutěže Časopis roku je ocenit ty, kteří se na výrobě přihlášených titulů podílejí. Jsou to nejen redakční pracovníci, fotografové nebo grafici, ale i management jednotlivých vydavatelství, který jim k této práci vytváří, i v této pro tištěná média obtížné době, co nejlepší podmínky.

Druhým, neméně důležitým důvodem ke konání soutěže tohoto typu je pomoc zadavatelům reklamy, mediálním agenturám i dalším subjektům působícím na mediálním trhu, v orientaci mezi širokou nabídkou titulů, a také příležitost jim ukázat, že tištěné časopisy jsou stále živým a přitažlivým formátem, který může být velmi efektivním nosičem komerčního obsahu.

Porotci XI. ročníku Časopis roku:

Lucie Koulová (Mindshare), Jana Puchtová (StarcomMediaVest), Pavel Kozák (ZenithOptimedia), Eva Kolesárová (O2 Czech Republic), Zbyněk Gabriel (Česká spořitelna), Eva Ťoupalíková (Modrá pyramida), Tomáš Kubík (Škoda Auto a. s.), Hana Říhová (Median), Renata Rosendorfská (MEC), Jiří Nosek (GfK Czech), Roman Černohous (Grafik), Martina Vojtěchovská (Mediaguru), Regina Sehnalová (Bigmedia), René Jež (Flemedia), Vlastimil Nečas (FSV UK), Milan Kašík (VŠFS), Zuzana Hladíková (PNS)

Ředitelka soutěže: Alena Ježková

 

PODROBNÉ VÝSLEDKY

Titul Časopis roku 2014 byl letos udělen těmto titulům:

 

I. kategorie – Časopisy s prodaným nákladem nad 100 000 ks

TV MAX, vydavatel BAUER MEDIA v.o.s.

Zdůvodnění: Programový čtrnáctideník TV Max byl uveden na trh v roce 2006. Od té doby zaznamenává stále nejvyšší prodeje mezi samostatně prodávanými televizními časopisy. TV Max se vyznačuje vysokou přehledností a logičností uspořádání jeho obsahu, které čtenáři v roce 2014 ocenili tím, že jej v průměru zakoupilo přes 306 tis. televizních diváků, čímž si TV Max stále drží první příčku nejen v segmentu TV titulů.

Další pořadí přihlášených titulů:

TV MINI, vydavatel Astrosat Media s. r. o.
SVĚT ŽENY, vydavatel BURDA Praha, spol. s r. o.
TV MAGAZÍN, vydavatel Astrosat Media s. r. o.

II. kategorie – Časopisy s prodaným nákladem od 50 000 do 100 000 ks

MARIANNE, vydavatel BURDA Praha, spol. s r. o.

Zdůvodnění: Časopis Marianne je titulem se stabilní pozicí na trhu a jeho popularita díky kvalitnímu a původnímu obsahu, založeném na rozhovorech s výjimečnými osobnostmi, které jiným časopisům rozhovory neposkytují a tématy, se kterými se české ženy dokážou snadno ztotožnit, rozhodně neklesá.

Další pořadí přihlášených titulů:

TÝDENÍK TELEVIZE, vydavatel BAUER MEDIA v.o.s.
TV EXPRES, vydavatel Astrosat Media s. r. o.
SLUNÍČKO, vydavatel Mladá fronta a.s.
TINA, vydavatel BAUER MEDIA v.o.s.

 

III. kategorie – Časopisy s prodaným nákladem od 25 000 do 50 000 ks

F.O.O.D., vydavatel Mladá fronta a.s.

Zdůvodnění: Měsíčník F.O.O.D. má 75 000 čtenářů a téměř 27 000 prodaných výtisků každý měsíc. Na trhu je ojedinělý především díky jednoduchosti receptů, dostupností surovin a spoluprací s foodblogery. Vizuálně lákavá grafika nabízí čtenáři jednoduchou orientaci v receptech.

Další tituly, které postoupily do druhého kola:

ELLE, vydavatel BURDA Praha, spol. s r. o.
RESPEKT, vydavatel Economia, a. s.
TV PLUS 14, vydavatel BAUER MEDIA v.o.s.
DIETA, vydavatel Mladá fronta a.s.

Další přihlášené tituly: 100+1 Zahraniční zajímavost (Extra Publishing), Květy (Astrosat Media), Maminka (Mladá fronta), Vlasta (Astrosat Media) a Žena a život (Bauer Media) se nepropracovaly do II. kola.

IV. kategorie – Časopisy s prodaným nákladem od 15 000 do 25 000 ks

MARIE CLAIRE, vydavatel BURDA Praha, spol. s r. o.

Zdůvodnění: Marie Claire je prestižní módní časopis, jehož čtenářské publikum tvoří inteligentní a sofistikované ženy, které mají vytříbený vkus a všeobecné zájmy. Marie Claire je tematicky velmi rozmanitá. Svým čtenářkám přináší ideální, redakčně vyvážený obsah s motivačními reportážemi, vkusně prezentovanou módou, neotřelým lifestylem i perfektní publicistikou.

Další pořadí přihlášených titulů:

COMPUTER, vydavatel Mladá fronta a.s.
GURMET, vydavatel Astrosat Media s. r. o.
MOJE PSYCHOLOGIE, vydavatel Mladá fronta a.s.
TINA BYDLÍME, vydavatel BAUER MEDIA v.o.s.
HARPER´S BAZAAR, vydavatel BAUER MEDIA PRAHA v.o.s.
MARIANNE BYDLENÍ, vydavatel BURDA Praha, spol. s r. o.
JOY, vydavatel BURDA Praha, spol. s r. o.
 

V. kategorie – Časopisy s prodaným nákladem pod 15 000 ks

KONDICE, vydavatel Astrosat Media s. r. o.

Zdůvodnění: Měsíčník Kondice není jen tištěný časopis, je to komplexní projekt zahrnující mnoho činností, od on-linových aktivit na web stránkách www.kondice.cz s unikátními koncepty jakými jsou video lekce jógy, přes speciály z edice PRO VAŠE ZDRAVÍ, oblíbené knihy Magbook a edice DVD. Kromě toho vychází Kondice citlivě vstříc svým inzertním klientům prostřednictvím organizace eventů pro čtenářky, které nabízejí unikátní příležitost pro prezentaci. Nejen díky těmto aktivitám zaznamenal časopis v roce 2014 pozitivní nárůst čtenosti o 31 %.

Další pořadí přihlášených titulů:

EURO, vydavatel Mladá fronta a.s.
FORBES, vydavatel MediaRey, SE
MŮJ DŮM, vydavatel Business Media CZ, s. r. o.
BYDLENÍ, vydavatel Business Media CZ, s. r. o.
MODERNÍ BYT, vydavatel Business Media CZ, s. r. o.
FORMEN, vydavatel Mladá fronta a.s.

 

VI. kategorie – Hvězda roku 2014

MARIE CLAIRE, vydavatel BURDA Praha, spol. s r. o.

Zdůvodnění: Časopis Marie Claire nakladatelství Burda Praha, které převzalo jeho českou edici v roce 2013. Od té doby prudce vzrostla její čtenost, a to o celých 50 %, o čemž svědčí 63 900 spokojených čtenářek každý měsíc. Marie Claire zaznamenala meziročně 21 200 nových čtenářek, a stala se tak jedním z nejprogresivnějších módních titulů na trhu.

Další pořadí přihlášených titulů:

KONDICE, vydavatel Astrosat Media s. r. o.
TV EXPRES, vydavatel Astrosat Media s. r. o.
HARPER´S BAZAAR, vydavatel BAUER MEDIA PRAHA v.o.s.
COMPUTER, vydavatel Mladá fronta a.s.

 

VII. kategorie – Objev roku 2014

REPORTÉR, vydavatel Reportér magazín s. r. o.

Zdůvodnění: V září 2014 byl nově uveden na trh titul, který od prvního vydání získal příznivé ohlasy ve své cílové čtenářské skupině. Originální distribuční koncept kombinuje volný prodej (průměr přes 6000 ks/měsíčně), individuální předplatné (po prvních pěti číslech přes 2300 ročních předplatitelů) a korporátní předplatné (20 000 ks/měsíčně). Úspěšný start spolu s pozitivními ohlasy na čtenářském trhu vedl i k velmi příznivému přijetí na inzertním trhu. Tištěné vydání doplňuje multi-access digitální platforma (aplikace pro iOS, Android i přístup ke kompletnímu vydání přes web www.reportermagazin.cz ).

 

Další pořadí přihlášených titulů:

ECHO, vydavatel Echo Media, a.s.
E15 WEEKLY, vydavatel Mladá fronta a.s.
KRÁSNÝ VENKOV, vydavatel Deco Media, s. r. o.
PRIMA FRESH, vydavatel FTV Prima, s. r. o.
NOVÉ PROMĚNY BYDLENÍ, vydavatel Deco Media, s. r. o.
EXKLUZIV, vydavatel Empresa Media, a. s.
RETRO, vydavatel BAUER MEDIA v.o.s.

 

VIII. kategorie – Obálka roku 2014

FORBES č. 4/2014, vydavatel MediaRey, SE

Zdůvodnění: Vydání z dubna 2014 obsahuje mimořádně otevřený  rozhovor a zpověď Pavla Tykače – jednoho
z  nejkontroverznějších podnikatelů, proto je na obálce použita kombinace bílé a černé. Prodaný náklad čísla byl 16 000 ks. Prodej čísla byl provázen marketingovou kampaní na outdoorových nosičích, kampaní v rádiích a prostřednictvím sociálních sítí.“

 

Další tituly, které postoupily do II. kola:

EURO č. 6, vydavatel Mladá fronta a.s.
RESPEKT č. 51, vydavatel Economia, a. s.
MOJE PSYCHOLOGIE č. 7/8, vydavatel Mladá fronta a.s.
ELLE č. 8, vydavatel BURDA Praha, spol. s r. o.

 

Další přihlášené obálky: Apetit č. 5 (Burda Praha), InStyle č. 12 (Burda Praha), Týdeník Květy č. 35 (Astrosat Media), Maminka č. 12 (Mladá fronta), Respekt č. 48 (Economia) a Týden č. 48 (Empresa Media) se do II. kola nepropracovaly.