Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Novinky  | Výsledky MEDIA PROJEKTu za 3. a 4. čtvrtletí 2016: Tiskové tituly čte 9 z 10 obyvatel ČR

9. 2. 2017

Výsledky MEDIA PROJEKTu za 3. a 4. čtvrtletí 2016: Tiskové tituly čte 9 z 10 obyvatel ČR

Nejnovější data ukázala, že v České republice oslovují tiskové tituly 90 % populace mezi 12–79 lety, což je dlouhodobě stabilní podíl. Přitom deníky a jejich přílohy oslovily celkem 70 % populace. Čtenářem alespoň jednoho časopiseckého titulu vydávaného na českém trhu bylo ve stejné věkové kategorii 83 % občanů, tj. absolutně 7,3 mil. čtenářů.

Celková čtenost všech tiskových titulů na vydání dosahuje 78 % populace, čtenost na vydání deníků a jejich příloh je téměř 52 %, u časopisů pak dosahuje hodnoty 67 %. Čtenost deníků i časopisů se od minulých výsledků před čtvrt rokem nezměnila.

Z dat MEDIA PROJEKTu je také zřejmý nadprůměrný zásah deníků v cílové skupině manažerů, řídících pracovníků a podnikatelů. Vyšší zásah oproti běžné populaci mají v této cílové skupině i zpravodajské týdeníky, časopisy o vědě, technice, zajímavostech a cestování i motoristické a sportovní magazíny.

Zajímavý je i pohled na čtenost v jednotlivých krajích. Pokud se jedná o deníky a suplementy, tak největší počet čtenářů (v delším období) se nachází v Praze, kde čte některý z deníků až 80 % obyvatel, následované Moravskoslezským a Středočeským krajem. Nejméně čtenářů deníků je pak v Pardubickém kraji s 57 %. V případě časopisů je na čele žebříčku opět Praha, kde čte nějaký časopis dokonce 91 % obyvatel ve věku 12-79 let. Dalšími kraji s vysokou čteností časopisů jsou Středočeský a Jihomoravský kraj s 88 a 85 procenty. Nejméně čtou časopisecké tituly obyvatelé Karlovarského kraje se 71 %.

Nejloajálnější jsou čtenáři k programovým časopisům, kdy si v delším sledovaném období přečetlo alespoň 6 z posledních 12 vydání 54 % čtenářů. Programové tituly pak následují sportovní a ženské časopisy. Pokud se podíváme na průměrný počet čtených titulů podle pohlaví, tak muži čtou průměrně 1,3 deníku a 3,2 časopisu, u žen připadá 1,2 deníku a 5,2 časopisu na jednu čtenářku.

Deníky a suplementy

Nejčtenějším deníkem je dlouhodobě Blesk, jehož čtenost ve sledovaném období se zvýšila o téměř 3 % na 995 tis. čtenářů na vydání. Dalšími v pořadí jsou pak MF DNES (609 tis.) a mírně si polepšil deník Sport (289 tis.). Nárůst čtenosti zaznamenaly také Hospodářské noviny (2,04 %).

Nejčtenějšími suplementy deníků byly ve sledovaném období Blesk magazín TV s 1 242 tis. čtenářů, následován TV magazínem s 1 219 tis. čtenáři na vydání a třetím nejčtenějším je stabilně Magazín DNES + TV se 690 tis. čtenáři na vydání. U suplementů je čtenost ve většině případů stabilní, větší nárůst byl patrný pouze u suplementu DENÍK VÍKEND, u kterého se zvýšila čtenost o 28 tis. čtenářů, tedy o 13,27 %.

Časopisy

Nejčtenějšími časopisy byly i ve 3. a 4. čtvrtletí 2016 týdeníky Nedělní Blesk vydavatelství Czech News Center (540 tis. čtenářů na vydání) a Rytmus života vydavatelství Bauer Media (537 tis. čtenářů na vydání).

Největší nárůst čtenosti ve skupině časopisů byl zaznamenán u titulu Bydlení vydavatelství Business Media CZ, který navýšil svou čtenost o téměř 22 % a u programového titulu TV Plus 14, který si polepšil o 21,67 %. V kategorii časopisů životního stylu pro ženy došlo k největšímu nárůstu u titulů Harper´s Bazaar (19,05 %) vydavatelství Bauer Media, Joy (14 %) a Marianne (11 %) vydavatelství Burda Praha. Dalším periodikem, kterému se ve sledovaném období výrazněji zvýšila čtenost je titul Lidé a Země (12,4 %) vydavatelství CN Invest. V oblasti ekonomicky zaměřených titulů byl zaznamenán největší nárůst u časopisu Ekonom (14 %). Ve zpravodajských týdenících si pak ve sledovaném období nejvíce polepšil týdeník Respekt (8,78 %). Oba uvedené tituly pocházejí z vydavatelství Economia.

Efektivita inzerce v časopisech

Součástí programu prezentace 9. 2. 2017 bylo také představení výsledků výzkumu StarchMetrix, který pro Unii vydavatelů provádí agentura GfK Czech. Za tři roky realizace se výzkumu zúčastnilo celkem 42 880 respondentů a bylo sledováno 5 388 jednotlivých tiskových reklam otištěných v různých vydáních časopisů. Výsledky výzkumu i letos potvrdily vysokou efektivitu tiskové reklamy v časopisech. Otištěný inzerát zaznamenalo průměrně 58 % čtenářů konkrétního titulu. 86 % z nich správně identifikovalo značku inzerovaného produktu, 88 % si přečetlo alespoň část otištěného reklamního sdělení a u 64 % čtenářů, kteří reklamu zaznamenali, vyvolala nějakou následnou akci směřující k získání podrobnějších informací, hlubšímu zájmu o produkt nebo k jeho koupi.

Účastníci měli rovněž možnost se seznámit se základními poznatky o vnímání reklamy v nejzajímavějších cílových skupinách populace či se vzájemnou souvislostí čtenářského chování a vnímání reklamy. Zde se například ukazuje výrazně vyšší vnímání reklamy u předplatitelů, což svědčí o tom, že pevnější vazba mezi tituly a jejich čtenáři se také příznivě odráží v efektivitě časopisecké inzerce.

Prezentace:

3. - 4. Q. 2016

Prezentace Starchmetrix

 

Se základními výsledky čtenosti jednotlivých sledovaných titulů ve skupině čtenářů 12 až 79 let se lze seznámit na http://www.unievydavatelu.cz/cs/unie_vydavatelu/medialni_data/vyzkum_ctenosti

TZ Unie vydavatelů