Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | EPC podporuje celostátní mediální protest, který byl dnes zahájen v Polsku kvůli nepřijatelnému uplatňování autorského zákona

4. 7. 2024

EPC podporuje celostátní mediální protest, který byl dnes zahájen v Polsku kvůli nepřijatelnému uplatňování autorského zákona

EPC podporuje celostátní mediální protest, který byl dnes zahájen v Polsku kvůli nepřijatelnému uplatňování autorského zákona, který podkopává svobodu médií. Dnes více než 350 sdělovacích prostředků z celého Polska spolu s Komorou vydavatelů tisku IWP, Asociací novinářů a vydavatelů Repropol, Asociací zaměstnavatelů digitálních vydavatelů, Asociací místních novin a Asociací místních médií apelují na politiky, aby zavedli opatření, která posílí vydavatele při vyjednávání s velkými technologickými společnostmi, Googlem,  Metou nebo Microsoftem, pokud jde o odměňování obsahu, který platformy používají.

Současná verze zákona musí být změněna, aby byla zajištěna ekonomická životaschopnost médií tváří v tvář dominantním globálním platformám gatekeepingu. Nejde jen o otázku autorských práv, ale o otázku svobody sdělovacích prostředků.

Na konci června Sejm zamítl pozměňovací návrhy předložené vydavateli a novináři na podporu vyjednávání prostřednictvím mediace. Implementace zákona o autorském právu a právech souvisejících s právem autorským byla nyní předložena Senátu, který se k této otázce sejde 10. července. Protest je viditelný v redakčních publikacích, zpravodajských pořadech, rozhovorech a na sociálních sítích nejdůležitějších médií v Polsku, které žádají o podporu.

Navrhovaný zákon navíc neobsahuje důležité záruky pro vlastníky autorských práv v rámci výjimky TDM. Směrnice EU o autorském právu DSM vyžaduje, aby uživatelé TDM měli zákonný přístup k obsahu, který chtějí použít pro vytěžování textů a dat – polský prováděcí zákon to však ignoruje a ponechává veškerý obsah vydavatelů zranitelný vůči neoprávněnému scrapingu a kopírování, a to za účelem komerčního zisku uživatelů, včetně trénování umělé inteligence.

Polští vydavatelé, redaktoři a novináři tvrdí, že neochota vládců zabývat se jejich obavami je známkou nezodpovědnosti a krátkozrakosti. Připojujeme se k jejich apelu na úřady, poslance a senátory všech politických názorů, aby vyslechli jejich argumenty a vylepšili škodlivý zákon.

 

Zde naleznete tiskovou zprávu polských asociací.

 

Zdroj: webová stránka EPC