Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Dopady evropského nařízení o digitálních službách – webinář pro vydavatele

24. 6. 2024

Dopady evropského nařízení o digitálních službách – webinář pro vydavatele

V pátek 21. června 2024 proběhl webinář o dopadech evropského nařízení o digitálních službách (DSA – Digital Services Act) na vydavatele pořádaný Českou unií vydavatelů.

Hlavním řečníkem byl předseda Rady pro mediální právo České unie vydavatelů JUDr. Vladan Rámiš, Ph.D.

Nařízení o digitálních službách s plným názvem „Nařízení (EU) 2022/2065, o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES“ sleduje jako svůj cíl regulovat činnost velkých digitálních platforem na evropském trhu a zajistiti podnikatelským subjektům nediskriminační podmínky pro využívání jejich služeb.

Mimo nových povinností kladených na provozovatele digitálních platforem a jejich vymezení obsahuje nařízení také řadu ustanovení, týkajících mj. vydavatelů tiskových publikací, zejména v online prostředí. Ta se týkají především změny v oblasti odpovědnosti za publikovaný obsah, kde se dosavadní úplná odpovědnost vydavatele částečně omezuje v důsledku přenosu na provozovatele platformy.

Změna práv a povinností a další aspekty dopadů nařízení na vydavatele jsou popsány přehledně v prezentaci představené na webináři, která je dostupná zde.

Zdroj: vlastní zpráva