Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Světový kongres časopiseckých médií FIPP proběhl v Cascais

19. 6. 2024

Světový kongres časopiseckých médií FIPP proběhl v Cascais

Ve dnech 4. až 6. června 2024 se uskutečnil v portugalském Cascais 46. světový kongres časopiseckých médií pořádaný FIPP.

Kongres je každoroční nejvýznamnějším setkáním představitelů globálního časopiseckého průmyslu, na kterém jsou představeny a diskutovány nejnovější trendy a inovace s významem pro celé odvětví.

Na úvod kongresu FIPP oznámil volbu nového CEO této světové organizace – Alastaira Lewise, který již šest měsíců vykonával tuto funkci jako zastupující, když nahradil dřívějšího ředitele Jamese Hewese.

Účastníkům kongresu představil ředitel agentury Innovation in Media J. Seňor nejnovější vydání globální zprávy o inovacích ve vydavatelském odvětví Innovation in Media Report 2024-2025. Členové ČUV mohou zdarma získat obdobné vydání publikace představené na květnovém kongresu WAN-IFRA v Kodani ve formátu PDF.

Hlavním tématem kongresu byla celkem logicky umělá inteligence, její využití a dopady na vydavatelské odvětví. Jak uvádí organizátoři, termín umělá inteligence byl na kongresu zmíněn přibližně každé 2 minuty. Hlavní vystoupení na téma AI přednesl Dr. Seth Dobrin, generální ředitel společnosti Qantm AI a bývalý generální ředitel pro AI v IBM.

Trvalý appealem luxusních lifestylových médií se zabývala panelová diskuse zástupkyň vydavatelů ze 3 kontinentů - Manuela Kampp-Wirtzová, generální ředitelka Burda Verlag; Xia Fan, viceprezidentka Huasheng Media a Ntokozo Maseková, redaktorka YourLuxury Africa.

Upozornily například na skutečnost, že na rozdíl od řady částí mediálního odvětví jsou výdaje na reklamu v luxusní sféře stále silné.

Vedlejšími příjmy vydavatelů se ve svém vystoupení zabýval Jack Ades Cohen, prezident a generální ředitel společnosti Capital Digital působící v Mexiku. Hlavním tématem jeho vystoupení byli, zda může mediální společnost vykázat pozoruhodný růst investováním do her a kreslených filmů?

Celkově byl na letošním kongresu představen rekordní počet případových studií z celého světa na témata od umělé inteligence po tisk, sociální dopady až po zdroje příjmů, inovace, inkluzi a sociální rozmanitost.

Organizátoři v této souvislosti upozornili zejména na následující vystoupení:

V příštím roce si FIPP bude připomínat 100. výročí svého založení a uspořádá při této příležitosti kongres v Madridu.

Zdroj: vlastní zpráva na základě materiálů FIPP