Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Průzkum: Čtenáři nedůvěřují využívání umělé inteligence ve zpravodajství

17. 6. 2024

Průzkum: Čtenáři nedůvěřují využívání umělé inteligence ve zpravodajství

Londýn 17. června (ČTK) - Obavy světových čtenářů z dezinformací a využívání prvků umělé inteligence (AI) ve tvorbě zpravodajství rostou. Vyplývá to z průzkumu institutu Reuters pro studium žurnalistiky (RISJ).

Dnes zveřejněná výroční zpráva Digital News Report, která vychází z průzkumů mezi zhruba 100.000 respondenty ve 47 zemích, shrnuje překážky, z nimiž se zpravodajská média potýkají v době, kdy se snaží zvýšit příjmy a udržet relevanci. Zpravodajské redakce po celém světě se nové výzvy snaží řešit i s pomocí takzvané generativní umělé inteligence za situace, kdy technologičtí giganti a startupy jako Google a OpenAI vytvářejí nástroje, které mohou nabízet souhrny informací a odčerpávat návštěvnost ze zpravodajských webů.

Analýza zjistila, že spotřebitelé jsou k využívání umělé inteligence k vytváření zpravodajského obsahu nedůvěřiví, a to zejména pokud jde o citlivá témata, jako je například politika.

Dvaapadesát procent respondentů v USA a 63 procent dotazovaných v Británii uvedlo, že by se jim nelíbily zprávy vytvářené převážně pomocí AI. Dotazovaní naopak byli vstřícnější k využívání AI ke zefektivnění práce novinářů. Do průzkumu přitom bylo v každé zemi zapojeno asi 2000 respondentů.

"Bylo překvapivé vidět míru nedůvěry," řekl Nic Newman, vedoucí výzkumný pracovník institutu Reuters a hlavní autor analýzy Digital News Report. "Lidé měli obecně obavy z toho, co by se mohlo stát s ohledem na spolehlivost obsahu a důvěru," uvedl.

Obavy z nepravdivého zpravodajského obsahu na internetu vzrostly oproti loňskému roku o tři procentní body; takové obavy má nyní 59 procent respondentů. Podíl byl vyšší v Jihoafrické republice (81 procent) a v USA (72 procent), kde se letos konají volby.

Další výzvou pro média je obecná neochota čtenářů platit za zpravodajství. K určitému nárůstu předplatitelů došlo v období pandemie covidu-19. Předplatné mělo podle průzkumu 17 procent respondentů ve 20 zemích, přičemž v uplynulých třech letech se tento údaj prakticky nezměnil. Značná část předplatitelů zpravodajství v USA také pravděpodobně platila za předplatné se slevou díky zkušebním nebo propagačním akcím, přičemž 46 procent z nich platilo za předplatné méně než plnou cenu.

Zpravodajští influenceři hrají podle průzkumu při poskytování zpráv uživatelům populárních on-line platforem, jako je TikTok, větší roli než mainstreamové mediální organizace.

V průzkumu mezi více než 5600 uživateli TikToku, kteří potvrdili, že aplikaci používají pro získávání zpráv, 57 procent uvedlo, že věnují pozornost hlavně jednotlivým osobnostem, a jen 34 procent uvedlo, že sledují hlavně novináře nebo konkrétní média. Podle Newmana tato zjištění dokládají, že by si redakce měly budovat přímý vztah se svým publikem a zároveň strategicky využívat platformy ke spojení s lidmi, které je obtížnější oslovit, například mladším publikem.

 

Zdroj: ČTK, ngl mka