Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA a OpenAI spouštějí globální akcelerátor umělé inteligence pro redakce

29. 5. 2024

WAN-IFRA a OpenAI spouštějí globální akcelerátor umělé inteligence pro redakce

WAN-IFRA, Světová asociace vydavatelů zpráv, dnes oznámila spuštění široce založeného akceleračního programu pro více než 100 vydavatelů zpráv ve spolupráci s OpenAI. Newsroom AI Catalyst je akcelerační program, jehož cílem je pomoci redakcím urychlit přijetí a implementaci umělé inteligence, aby se zvýšila efektivita a vytvořil kvalitní obsah.

Ladina Heimgartnerová (prezidentka WAN-IFRA), Tom Rubin (vedoucí oddělení duševního vlastnictví a obsahu OpenAI) a Vincent Peyrègne (generální ředitel WAN-IFRA) na 75. světovém kongresu zpravodajských médií v Kodani. Foto Camilla Vodstrup

 

Éra umělé inteligence, a zejména generativní umělé inteligence, přináší redakcím a vydavatelům významné příležitosti: Umělá inteligence může pomoci při vytváření a zlepšování obsahu nebo pomoci s hlubší analýzou informací a dat. Může také zlepšit uživatelský zážitek na zpravodajských webech. Redakce také využívají umělou inteligenci k hledání nových formátů pro poskytování informací. Současně však existují nové výzvy pro novináře, vydavatele a společnost, jako je potenciální růst a šíření dezinformací a témat týkajících se soukromí, autorských práv, předpojatosti a dalších.

Akcelerační program Newsroom AI Catalyst není jen o příležitostech; Jde o řešení těchto výzev. Bude pomáhat 128 redakcím v Evropě, Asii a Tichomoří, Latinské Americe a jižní Asii. Tento intenzivní program kombinuje odborné poradenství s praktickými zkušenostmi a vybavuje zúčastněné strany redakcí znalostmi a nástroji pro řízení strategických iniciativ v oblasti umělé inteligence. OpenAI, společnost zabývající se výzkumem a nasazováním umělé inteligence, která stojí za ChatGPT, tuto iniciativu financuje a poskytuje technickou pomoc.

"Zpravodajské podniky po celém světě se dostaly pod tlak klesajících příjmů z reklamy a předplatného tištěných médií. Nepřízeň osudu, které čelí zpravodajství, ponechává komunity bez přístupu ke sdílenému základu faktů a sdílených hodnot a ohrožuje samotnou demokracii. Technologie umělé inteligence mohou pozitivně ovlivnit udržitelnost zpravodajských organizací, pokud rychle pochopíte, co je v sázce, a pochopíte, jak je využít ve svůj prospěch," řekl Vincent Peyrègne, generální ředitel WAN-IFRA. "Jsem potěšen podporou OpenAI, která pomáhá redakcím prostřednictvím zavádění technologií umělé inteligence poskytovat vysoce kvalitní žurnalistiku, která je základním kamenem zpravodajského byznysu," dodal.

"Ve společnosti OpenAI jsme odhodláni využít transformační sílu umělé inteligence k širokému rozšíření příležitostí. Tento program je navržen tak, aby ve spolupráci s WAN-IFRA posílil možnosti 128 redakcí v Evropě, Asii a Latinské Americe," řekl Tom Rubin, vedoucí oddělení duševního vlastnictví a obsahu ve společnosti OpenAI. "Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s WAN-IFRA a vydavateli zpráv po celém světě, abychom kultivovali zdravý a udržitelný ekosystém, který podporuje kvalitní žurnalistiku."

Principy programu a výsledky

Akcelerační program trvá tři měsíce pro každý tým. Zahrnuje výukové moduly, praktické workshopy, mini hackathon a showcase. Program bude zahájen osobním workshopem pro účastníky a kouče, aby se navzájem poznali a nastartovali projekt prototypování umělé inteligence. Účastníci budou z programu odcházet s jasnou představou a plánem, jak AI ve své redakci zavést.

 

Zdroj: zpráva WAN-IFRA