Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA dnes zveřejnila 5. výroční zprávu o AI

28. 5. 2024

WAN-IFRA dnes zveřejnila 5. výroční zprávu o AI

Během Světového kongresu zpravodajských médií v Kodani zveřejnila WAN-IFRA svou pátou zprávu zaměřenou na téma umělé inteligence. Zpráva s názvem „AI v akci“ obsahuje 10 praktických globálních případových studií toho, jak vydavatelé zpráv pracují s umělou inteligencí, zejména s generativní umělou inteligencí.

V neustálé záplavě oznámení týkajících se AI se často ztrácí skutečné experimentování, implementace a inovace, které vydavatelé zpráv provádějí s pomocí této technologie.

Jednotlivé případové studie se noří do příkladů toho, jak sledovaní vydavatelé identifikovali konkrétní potřebu nebo oblast, kde jim může umělá inteligence pomoci. Mnoho případů podrobně popisuje postup učení práce s generativní AI – výzvy a příležitosti.

„Jednotlivé případové studie jsou ve zprávě zařazeny z dobrého důvodu: mohou ukázat, jak vydavatelé všech velikostí a nacházející se v různých fázích své praxe s umělou inteligencí hledají způsoby, jak využít AI právě teď,“ řekl Dean Roper, ředitel pro insights WAN-IFRA.

V průzkum sdílí 123 vedoucích vydavatelských pracovníků své dlouhodobé myšlenky o AI.

Abychom získali dlouhodobější perspektivu, zpráva začíná výsledky nedávného krátkého průzkumu, ve kterém byli vedoucí zpravodajství požádáni, aby se podělili o své postřehy o tom, jak vidí vliv AI na jejich organizace v příštích několika letech. Poznatky z průzkumu ukazují například:

• 52 % vedoucích pracovníků ve zpravodajství uvedlo, že jsou optimističtí nebo velmi optimističtí ohledně toho, jak umělá inteligence ovlivní jejich zpravodajské organizace během příštích 3–5 let, zatímco 37 % uvedlo, že jsou znepokojeni nebo velmi znepokojeni.

• Pouze 13 % vedoucích pracovníků zpravodajství uvedlo, že jsou „dobře připraveni“ využít potenciál AI. 45 % uvedlo, že byli „částečně připraveni“, 33 % „špatně připraveni“ a 7 % „nepřipraveni vůbec“.

• 69 % vedoucích pracovníků zpravodajství uvedlo, že dávají přednost vyjednávání s poskytovateli umělé inteligence, pokud jde o licencování obsahu atd., zatímco 12 % dává přednost „právním krokům“ a 19 % zastává názor „počkáme a uvidíme“.

NEJLEPŠÍ PŘÍPADY POUŽITÍ

Tamedia: S pomocí umělé inteligence švýcarský vydavatel rozšířil produkci automatizovaných hyperlokálních newsletterů a zároveň zkrátil dobu výroby těchto newsletterů o 80 %, zvýšil open rate a CTR.

La Nación: Argentinské vydavatelství navrhlo Genie, interní nástroj vytvořený pomocí AI/NLP (zpracování přirozeného jazyka), aby sledoval „genderovou mezeru“ v reportážích tohoto vydavatelství prostřednictvím metrik sledujících citace a zdroje týkající se žen, mužů a nebinárních jedinců.

The Daily Maverick: Vydavatel se sídlem v Jižní Africe začal experimentovat s ChatGPT, aby pomohl vytvořit souhrnné články a souhrnné záložky. A s tím přišlo uvědomění si vzestupů a pádů práce s technologií, ale nakonec došlo ke zlepšení zapojení čtenářů.

Relevo: Španělský sportovní zpravodajský web chtěl ze své domovské stránky pro mobily / TikTok vytěžit maximum a měřit úspěch zavedením ad-hoc metriky a softwarového kódování podporovaného umělou inteligencí. Projekt pomohl zlepšit zapojení domovské stránky o třetinu během pouhých dvou měsíců a prokázal, že nekódeři v týmu byli také schopni efektivně využívat generativní AI.

IDN Media: Na základě průzkumu více než 1 000 převážně vysokoškolsky vzdělaných Gen Z indonéské vydavatelství IDN Media zjistilo, že potřebují vytvořit více obsahu podobného sociálním médiím, aby se mohli spojit s touto demografickou skupinou. Značka vytvořila „Intinya Sih“ („Zde je jádro"), což jsou souhrny článků, jejichž čtení trvá méně než 20 sekund.

Schibsted: Severská mediální skupina předvádí řadu příkladů zapojení umělé inteligence. Jedná se například o přepisovací nástroj s názvem JOJO pro deník VG v Norsku, který pomohl ušetřit téměř 20 000 hodin času novinářů. Dalším příkladem je, jak velké značky společnosti Schibsted používají s pomocí AI některých svých známých zvukových komentátorů.

Die Zeit: Kultovní německý vydavatel vytvořil inovativní aplikaci pro předplatitele ke zodpovídání otázek – Ask Zeit Online. Nástroj čerpá poznatky z tisíců publikovaných digitálních a tištěných článků značky. Společnost spustila aplikaci v lednu 2024.

Hindustan Times Digital Streams: Indická zpravodajská značka zahájila své snahy o ovládnutí AI v únoru 2023 s 15členným týmem s cílem vytvoření redakce AI Newsroom.

Expressen: Švédská zpravodajská značka vlastněná vydavatelskou skupinou Bonnier vyvinula řadu nástrojů založených na ChatGPT na podporu novinářů v jejich každodenní práci: navrhovače otázek pro dotazované osoby, zkracovače textu pro tisk, asistenty umělé inteligence, sumarizaci tematických bodů a také rozhraní AI zabudované do svého CMS, který pomáhá s notifikací, podnadpisy, titulky a podobně.

Ouest-France: V tichosti se francouzský regionální vydavatel stal možná jednou z nejpokročilejších francouzských mediálních skupin, pokud jde o strategii a iniciativy kolem generativní umělé inteligence. Jedná se o krátké, ale jednoduché vysvětlení toho, jak regionální vydavatel přistupuje ke svému strategickému rámci použití AI.
 

WAN-IFRA neustále monitoruje a informuje o nejnovějším vývoji v oblasti AI. Členové WAN-IFRA mohou informace snadno sledovat, když navštíví webovou stránku Media Watch. WAN-IFRA také zpracuje zprávu založenou na klíčových poznatcích o AI z tohoto Světového kongresu zpravodajských médií (plánováno na konec června) a ke konci roku i podrobnější zprávu o komplexních AI strategiích dvou vydavatelů.


 

O 75. SVĚTOVÉM KONGRESU ZPRAVODAJSKÝCH MÉDIÍ.   75. World News Media Congress (WNMC), který se koná od 27. do 29. května 2024 v dánské Kodani, pořádá WAN-IFRA – Světová asociace vydavatelů zpráv, ve spolupráci s Dánskou mediální asociací/Danske Medier. WNMC je přední každoroční událost pro mediální lídry, na které se setkává na 1100 redaktorů a vedoucích pracovníků z více než 75 zemí, aby diskutovali o výzvách a příležitostech pro globální průmysl zpravodajských médií. Letošní kongres spojuje stěžejní akce WAN-IFRA, včetně Digital Media Europe, tři summitů, dvou studijních cest, workshopy a možnost setkání s mezinárodními odborníky a případovými studiemi Přináší něco pro každého, kdo se zajímá o utváření budoucnosti zpravodajských médií v éře umělé inteligence. Více viz wan-ifra.org/events/wnmc24.


 

Poznámka: Zpráva není určena k veřejnému šíření a byla poskytnuta bezplatně pouze členům WAN-IFRA. Členové České unie vydavatelů mohou požádat o poskytnutí zprávy, kterou má výkonné pracoviště ČUV k dispozici v elektronické podobě.

 

Zdroj. zpráva WAN-IFRA