Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zlaté pero svobody udělené nikaragujskému novináři Carlosu Chamorrovi

27. 5. 2024

Zlaté pero svobody udělené nikaragujskému novináři Carlosu Chamorrovi

Zlaté pero svobody 2024, výroční cena za svobodu tisku udělovaná Světovou asociací vydavatelů zpráv (WAN-IFRA), byla udělena nikaragujskému novináři Carlosu Fernandu Chamorrovi, šéfredaktorovi časopisu Confidencial, který v současné době žije v exilu v Kostarice.

 

Carlos Fernando Chamorro, šéfredaktor časopisu Confidencial (Foto: Mick Friis)

 

Ocenění, které bylo uděleno během Světového kongresu zpravodajských médií 2024, který se koná v dánské Kodani, "je symbolem boje a nezbytné odvahy bojovat dál ve jménu svobody tisku".

"V době, kdy je svoboda tisku a svoboda projevu v Nikaragui napadána, zatímco v jiných zemích Latinské Ameriky probíhá proces kriminalizace nezávislé žurnalistiky, jsem hluboce poctěn, že jsem obdržel Zlaté pero svobody," řekl Carlos Chamorro při přebírání ceny.

"Je to čest, které se mi dostává společně s kolegy z Confidencial, kteří nám umožňují pokračovat v kvalitní žurnalistice v exilu; a sdílím ji se všemi nezávislými novináři v Nikaragui, jejichž odpor i v exilu představuje poslední rezervu svobody v totalitní diktatuře."

Cesta Carlose Chamorra vedla od politického aktivismu v levicovém sandinistickém hnutí v 80. letech k uznání potřeby nezávislé žurnalistiky poté, co Nikaragua v 90. letech přešla k demokracii. V poslední době se dostal do hledáčku stále autoritářštější vlády.

Navzdory tomu, že nyní žije a pracuje v exilu v Kostarice, nadále provozuje online investigativní médium Confidencial, které je předním zdrojem kvalitního nezávislého zpravodajství o Nikaragui a regionu.

Cena je udělována "novináři, který je ponořen do boje za svobodu, sužován tragédií a který odráží vzestup a pád národa, jemuž po desetiletí sloužil – ten, jehož neustálý boj a oběti odrážejí naděje a ideály milionů lidí na lepší budoucnost," řekla Martha Ramosová, redakční ředitelka Organización Editorial Mexicana (OEM) v Mexiku. a prezidentem World Editors Forum, komunity WAN-IFRA pro přední světové editory, při vyhlašování ceny.

"V polarizovaných dobách, mezi politickými extrémy, byl a zůstane obětí vždy tisk. Náš laureát to moc dobře ví. Jeho cesta z politiky na vrchol médií se uzavřela a je hluboce osobní, odráží vzestupy a pády kontinentu, který nazývá domovem," pokračoval Ramos.

Po téměř dvou desetiletích optimismu a pokroku po skončení občanské války, která v 80. letech rozervala zemi na kusy, se sandinistický vůdce Daniel Ortega v roce 2007 vrátil jako prezident Nikaraguy. Jeho režim začal rychle demontovat instituce vytvořené k tomu, aby uvalovaly kontrolu a rovnováhu na vládu, včetně nezávislých médií v zemi.

Poté, co Carlos Chamorro založil některé z nejúspěšnějších zpravodajských kanálů v Nikaragui – televizní časopis Esta Semana v roce 1995, investigativní publikaci Confidencial o rok později a denní televizní zpravodajský pořad Esta Noche v roce 2005 – byl jasným cílem.

Rodina Chamorrových však již byla označena za politické i ideologické odpůrce. Návrat země k demokratické politice znamenal Carlosův návrat k demokratické politice, když Carlosova matka Violeta Barriosová v roce 1990 porazila úřadujícího prezidenta Daniela Ortegu (v jeho prvním období v čele státu) a stala se prezidentkou Nikaraguy.

Jeho otec, Pedro Joaquín Chamorro Cardenal, vydavatel a redaktor La Prensa – jediného nezávislého titulu během pravicové diktatury Samozy – byl v roce 1978 zavražděn, což byla tragédie, která motivovala mladého Carlose, který již byl členem hnutí FSLN, aby se stal redaktorem sandinistických novin Barricada.

Během patnáctileté kariéry v Barricada se stal správcem titulu během občanské války, mírových jednání a národní obnovy, ale bylo to Chamorrovo trvání na novinářské profesionalitě – obracel kritiku na stranu prostřednictvím stránek její vlastní publikace – co ho nakonec dostalo do přímého konfliktu s vůdcem FSLN Danielem Ortegou. V roce 1994 byl ze své funkce odvolán; rozhodnutí, které by uvolnilo neúnavnou sílu latinskoamerické žurnalistiky.

Navzdory rostoucímu obtěžování za Ortegovy druhé vlády byl nikaragujský tisk v prvních letech zpočátku schopen informovat a vyšetřovat korupci. Jak se však prezidentova moc upevňovala, byl Carlos Chamorro zbaven některých svých zpravodajských kanálů. Když v roce 2018 vypukly protesty proti vládě, částečně kvůli odhalením korupce a zneužívání moci, které odhalili Chamorrovi zaměstnanci, Ortega reagoval zuřivě a Confidencial se stal terčem. Policie provedla razii v jejích kancelářích a redakci v prosinci téhož roku, stejně jako v kancelářích nevládních organizací zabývajících se lidskými právy.

Přestože Carlos Chamorro na začátku roku 2019 nakrátko opustil zemi, vrátil se pouze proto, aby se setkal se svým bratrem Pedrem Joaquínem (vůdcem opozice a laureátem Zlatého pera svobody z roku 1982 – oceněným za správcovství La Prensy po zavraždění jejich otce) a svou sestrou Cristianou (která kandidovala na prezidenta v plánovaných volbách v listopadu 2021). Oba byli zatčeni.

To přimělo Chamorra k tomu, aby nadobro opustil Nikaraguu, právě když byl obviněn z praní špinavých peněz a režim se ho chystal uvrhnout do vězení. Usadil se v Kostarice, odkud dnes vede společnost Confidencial a pracuje se zaměstnanci, kteří jsou roztroušeni v několika zemích.

"Věnuji tuto cenu všem latinskoamerickým novinářům, kteří čelí politickému pronásledování a věznění, jako je Victor Ticay v Nikaragui; José Rubén Zamora v Guatemale; Mayelín Rodríguez na Kubě; a další, kteří jsou vážně ohroženi, jako je Gustavo Gorriti v Peru; a tým Armando.Info ve Venezuele.

Zlaté pero svobody patří všem a toto uznání nás povzbuzuje, abychom nepodléhali cenzuře a autocenzuře a dělali více a lepší žurnalistiku, což je jediná obrana, kterou máme, abychom ochránili svobodu a demokracii."

 


 O ZLATÉM PERU SVOBODY.  Zlaté pero svobody je každoroční ocenění WAN-IFRA, které oceňuje jednotlivce nebo organizace, které významně přispěly k obraně a podpoře svobody tisku. Jedním z cílů Zlatého pera je obrátit pozornost veřejnosti k represivním vládám a novinářům, kteří proti nim bojují. Laureát je nominován z užšího výběru kandidátů radou World Editors Forum. První Zlaté pero svobody bylo uděleno v roce 1961. Více o Zlatém peru svobody: www.wan-ifra.org/golden-pen-of-freedom.

 


Děkovná řeč Carlose Chamorra: https://wan-ifra.org/2024/05/carlos-f-chamorros-golden-pen-of-freedom-acceptance-speech/

Projev Marthy Ramosové: https://wan-ifra.org/2024/05/martha-ramos-2024-golden-pen-of-freedom-introductory-speech/

Profil Carlose Chamorra (anglicky a španělsky): ENG: https://wan-ifra.org/2024/05/profile-carlos-fernando-chamorro/ ESP: https://wan-ifra.org/2024/05/perfil-carlos-fernando-chamorro/

Podcastový rozhovor s Carlosem Chamorrem: https://wan-ifra.org/2024/05/the-backstory-podcast-carlos-chamorro/

Zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA