Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Dnes byl v Kodani zahájen Světový kongres zpravodajských médií WAN-IFRA

27. 5. 2024

Dnes byl v Kodani zahájen Světový kongres zpravodajských médií WAN-IFRA

V pondělí 27. května 2024 byl v dánské Kodani zahájen 75. světový kongres zpravodajských médií pořádaný WAN-IFRA, což je nejvýznamnější světové setkání představitelů zpravodajských vydavatelů. Akce, která trvá do středy 29. května, se účastní přes 1 000 vydavatelů, redaktorů, novinářů a vedoucích zpravodajských pracovníků z 80 zemí.

Během kongresu byla zvolena prezidentkou WAN-IFRA na nové funkční období paní Ladina Heimgartnerová, ředitelka Media Ringier AG a generální ředitelka Ringier Media Switzerland.

 

Ladina Heimgartnerová je následnicí Fernanda de Yarza Lopez-Madraza, prezidenta Henneo Media působícího jako prezident od roku 2019. Novou výkonnou radu WAN-IFRA bude prezidentka tvořit společně s novými členys Agnes Kalekje Nguna (The Star Newspaper, Keňa), Mariam Mammen Mathew (Manorama Online, Indie) a Wernerem Zitzmannem (ami – Kolumbijská mediální asociace). Radu dále tvoří viceprezident Stig Ørskov, (JP/Politiken Media Group, Dánsko), pokladník Paul Verwilt (Mediahuis NV, Belgie), Sandy Prieto-Romualdez (Inquirer Group of Companies, Filipíny) a Martha Ramos Sosa, předsedkyně World Editors Fora WAN-IFRA (Mexican Publishing Organization – OEM).

„Média hrají zásadní roli při utváření našeho globálního příběhu. Tváří v tvář většinou nezmapované budoucnosti je zásadní, abychom jako průmysl drželi pospolu, abychom pokračovali v boji za svobodu a právo hledat a říkat pravdu, abychom se od sebe učili a podporovali se,“ řekla Ladina Heimgartnerová. „WAN-IFRA je přední globální mediální asociace. Je domovem 3 000 vydavatelských společností a hraje zásadní roli při obraně svobody tisku, sdílení znalostí, usnadňování dialogu a zajištění toho, aby náš kolektivní hlas zůstal silný a jasný. Cítím se velmi poctěna, že mohu předsedat této úžasné organizaci,“ dodala Heimgartherová.

Zvoleni čtyři noví členové představenstva

V Kodani byli zvoleni také čtyři noví členové představenstva WAN-IFRA. Jsou to Noora Alanne, ředitelka nového růstu ve společnosti Medialiitto (Finsko) a nastupující předsedkyně Globální aliance pro mediální inovace WAN-IFRA, Patricia Fonseca (šéfredaktorka Media Tejo, Portugalsko); Denis Pierrard (generální ředitel IPM Group, Belgie); a Werner Zitzmann (Kolumbie).

Ředitelé a management WAN-IFRA vyjádřili poděkování šesti ředitelům, kteří odcházejí z představenstva. Jsou to: Gerald Grünberger (CEO VÖZ, Rakousko), Valdo Lehari Jr (CEO a vydavatel Reutlinger General-Anzeiger Verlags, Německo), Cristina Soares (členka výkonné rady Publico, Portugalsko), Daniel Van Wylick (Rossel, Belgie) a Rolf Dyrnes Svendsen, který od roku 2016 předsedal Global Alliance for Media Innovation

Usnesení představenstva na 75. světovém kongresu zpravodajských médií.

Na závěr svého výročního zasedání v Kodani vydalo představenstvo WAN-IFRA klíčová usnesení, která se zabývají kritickými problémy v globálním mediálním prostředí. WAN-IFRA vyjádřila silnou podporu nezávislým médiím na Ukrajině, odsoudila zabíjení novinářů v Gaze a vyzvala k větší odpovědnosti. Zdůraznila také význam profesionálních organizací zastupujících média. Odsoudila gruzínský zákon o „zahraničním vlivu“ a naléhají na jeho zrušení a vyzvala k mezinárodnímu tlaku na gruzínskou vládu, aby prosazovala svobodu médií a demokratické hodnoty.

První klíčové usnesení znovu potvrdilo důležitost nezávislých zpravodajských médií a žurnalistiky jako základních kamenů demokracie, zejména během volebních procesů. Odsoudila všechny formy násilí, zastrašování, obtěžování a cenzury vůči novinářům. Rezoluce vyzvala vlády, aby prosazovaly svobodu tisku a zajistily bezpečnost a ochranu novinářů prostřednictvím pevných právních rámců, přiměřeného školení a prostředků pro vymáhání práva a stíhání pachatelů útoků na novináře.

Druhé usnesení znovu potvrdilo solidaritu WAN-IFRA s ukrajinskými nezávislými médii uprostřed probíhajícího konfliktu s Ruskem. Zavázal se pokračovat v úsilí o poskytování zdrojů a podpory ukrajinskému mediálnímu sektoru prostřednictvím fundraisingových iniciativ, pomoci financované dárci a partnerství s příslušnými místními, regionálními a mezinárodními činiteli. Usnesení také zavazuje ke spolupráci s ukrajinskými partnery na usnadnění dynamické budoucnosti mediálního sektoru v zemi založené na kvalitní žurnalistice, udržitelných obchodních operacích a vysokých standardech bezpečnosti novinářů.

Třetí usnesení opakovaně odsoudilo zabíjení novinářů v Gaze a vyzvalo k větší odpovědnosti a za snížení beztrestnosti v případě zločiny proti novinářům. Nastínila plány zapojení se do podpůrných iniciativ, které pomohou novinářům a mediálním organizacím v Gaze znovu vybudovat sektor a věnovat se kvalitní nezávislé žurnalistice. Kromě toho podpořila úsilí o vytvoření nezávislé asociace vydavatelů médií pro palestinská média.

Čtvrté usnesení zdůraznilo význam organizací zastupujících profesionální média jako zásadních činitelů při posilování demokratického a hospodářského rozvoje. Snaží se začlenit větší podporu pro organizace zastupující stávající a nová média do programové a strategické agendy WAN-IFRA pro svobodu médií. Rezoluce také obhajuje koordinaci s členskými asociacemi WAN-IFRA v otázkách svobody médií a rozvoje.

Páté usnesení vyjádřilo znepokojení nad nedávným schválením zákona o „zahraničním vlivu“ v Gruzii, který představuje významnou hrozbu pro svobodu médií a občanskou společnost. Vyzvala k okamžitému zrušení zákona a obrací se na gruzínskou vládu, aby dodržela své závazky týkající se svobody sdělovacích prostředků a demokratických hodnot. Usnesení také vyzvalo evropské a mezinárodní vůdce, aby gruzínské vládě oznámili, že zavedení tohoto zákona bude bránit pokroku země ve směřování k členství v EU.

WAN-IFRA oznámil nárůst počtu členů a pozitivní výsledky za rok 2023

Rok 2023 zakončil WAN-IFRA již jako sedmý s kladným výsledkem, tentokrát 130 492 eur z globálních příjmů v objemu 9,702 milionů eur.

V roce 2023 se na sérii akcí, workshopů, školení a semináře WAN-IFRA zaregistrovalo 11 500 mediálních profesionálů. Vysoká účast na těchto akcích WAN-IFRA, a zejména výnos World News Media Congressu v Taipei v červnu 2023, Digital Media Europe, International Newsroom Summit, Paris Forum a různé studijní cesty vedly k tomu, že WAN-IFRA překročil své rozpočtové cíle.

Navzdory náročnému ekonomickému klimatu WAN-IFRA v roce 2023 přijal více než 80 nových členů, což mu umožňuje konsolidovat členské příspěvky na stabilní úrovni.

Konečně, podepsání smluv o rozvoji nových médií financovaného z evropských fondů a příspěvek norského ministerstva zahraničních věcí do programu Ženy ve zpravodajství umožnily WAN-FRA potvrdit svou klíčovou roli v mezinárodních iniciativách solidarity na podporu tisku.

Zdroj: vlastní zpráva na základě materiálů WAN-IFRA