Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Čtenost tisku je 79 procent populace ČR

16. 5. 2024

Čtenost tisku je 79 procent populace ČR

Dne 16. května 2024 byly předány uživatelům výsledky jednotného celostátního výzkumu čtenosti periodického tisku MEDIA PROJEKT za období od začátku dubna 2023 do konce března 2024.

Nejnovější výsledky ukazují, že v uvedeném období bylo čtenáři tisku 79 % obyvatel České republiky ve věku 12 až 79 let. Deníky a jejich suplementy četlo 57 % respondentů a časopisy 73 % populace, což je mj. hodnota podobná například Německu, kde časopisy čte přibližně 71 % tamní sledované populace. Podrobnější data o zásahu a čtenosti znázorňuje níže uvedený graf.

„Dnes zveřejněné údaje o počtech čtenářů 105 sledovaných titulů ukazují, že čtenost tisku je v české populaci nadále vysoká a stabilní. To je dobrá zpráva nejen pro vydavatele, ale také pro inzerenty, protože jim tisk trvale poskytuje efektivní nástroj pro oslovení spotřebitelů. Navíc nedávno provedené porovnání ukázalo, že český výzkum MEDIA PROJEKT má špičkové metodické parametry při srovnání s výzkumy čtenosti ve většině evropských zemí. A navíc s ojedinělou inovací výpočtu GRP,“ uvedl ke zveřejněným výsledkům Václav Mach, výkonný ředitel České unie vydavatelů.

Tisk je médiem vhodným k cílenému oslovení spotřebitelů

Aktuální výsledky výzkumu MEDIA PROJEKT potvrzují, že ve srovnání s celou populací jsou nadprůměrnými čtenáři tisku příslušníci řady prémiových, reklamně zajímavých a bonitních sociodemografických skupin obyvatel, jako jsou vysokoškoláci nebo osoby vyšších socioekonomických tříd. Tisk je proto vhodným prostředkem pro cílení reklamy na tyto skupiny.

V příloze tiskové zprávy najdete základní údaje o počtu čtenářů, prodaném nákladu a GRP sledovaných titulů.

Výpočet ukazatele GRP pro tiskové tituly se stal významnou inovací výzkumu MEDIA PROJEKT uvedenou na trh v minulém roce. Proto byl způsob výpočtu a jeho hlavní autor Vladimír Kožíšek z výzkumné agentury MEDIAN nominován na ocenění „Marketingový počin roku“ v soutěži Marketér roku 2023, jejíž výsledky budou představeny na slavnostním vyhlášení dne 16. 5. 2024 ve večerních hodinách.

Na webové stránce České unie vydavatelů v sekci Mediální data/Výzkum čtenosti se můžete seznámit se základními metodickými parametry výzkumu a s výsledky za předchozí sledovaná období.

Úplný text tiskové zprávy je zde.

Základní výsledky čtenosti jednotlivých titulů jsou zde.