Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 3. květen – Světový den svobody tisku

3. 5. 2024

3. květen – Světový den svobody tisku

Cílem Světového dne svobody tisku je připomínat, že svoboda společnosti je propojena se svobodou tisku, že svoboda médií je základní hodnotou vyspělé společnosti a je třeba ji chránit. Za to se staví i Česká unie vydavatelů.

Za více než tři desetiletí, která uplynula od vyhlášení Světového dne svobody tisku, došlo k mnoha změnám. Zejména rozvoj technologií umožnil volný tok a demokratizaci informací. Roli novinářů, profesionálních tiskových publikací to neumenšuje, ba naopak současnost na ně klade o to větší nároky. Práce novinářů, tiskové publikace profesionálních médií, by měly být v přeinformované společnosti, v mnohosti informací, ve kterých se dnes lidé špatně orientují, vodítkem a garancí ověřených a hodnotných informací. K tomu je potřebná právě svoboda médií, rovnováha mezi veřejnoprávními a komerčními médii, odpovídající regulace velmi velkých platforem ve vztahu k vydavatelům, bezpečnost novinářů a svoboda projevu vůbec.

Výročí Světového dne svobody tisku vyhlásila v roce 1993 Organizace spojených národů. Datum je spojeno s podpisem Windhoekské deklarace za podporu nezávislého a pluralitního tisku v Africe. Smyslem bylo zlepšit podmínky novinářů, kteří byli kvůli své práci často zastrašování a vězněni.

Aby média mohla pomáhat chránit a hájit svobody společnosti, musí být sama svobodná. A proto má smysl připomínat i Světový den svobody tisku.

Kontakt pro média a více informací:       


A Press for the Planet: highlighting the toll of our climate crisis on the journalists working to expose it

 

Tisková zpráva je zde.