Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Sebezvýhodňování ve vyhledávacích službách – článek 6(5) nařízení o digitálních trzích

22. 4. 2024

Sebezvýhodňování ve vyhledávacích službách – článek 6(5) nařízení o digitálních trzích

Cílem studie profesora Hepfnera z března 2024 (viz zde – 110 stran) bylo stanovit základní chápání zákazu „sebezvýhodňování“ ze strany digitálních strážců (tzv. „gatekeepers“), jak je stanoveno v čl. 6 odst. 5 nařízení o digitálních trzích (DMA – Digital Market Act).

Studie přesně vymezuje současné obavy (včetně vydavatelů) a zároveň nabízí pokyny pro účinné dodržování předpisů. Až dosud byla spletitým vzájemným vztahům mezi internetovými vyhledávači a dalšími digitálními službami věnována jen malá pozornost.

Tato studie se proto snaží tuto situaci objasnit a vymezit zejména hranice mezi internetovými vyhledávači, internetovými zprostředkovatelskými službami a online informačními službami, které musí určený „strážce“ vzít v úvahu při navrhování svých systémů tak, aby byly v souladu s Aktem o digitálních trzích.

Článek 5 se zaměřuje na strategie "obklopování platforem", které mají škodlivý dopad na spotřebitele a podniky. Jádrem zájmu je prezentace nebo přímá nabídka (tj. vložení do výsledku vyhledávání) odlišných služeb odkazujících na stránky s výsledky internetového vyhledávače, nebo služeb jemu komerčně spřízněným.

Takové praktiky jsou přípustné pouze tehdy, pokud jsou všem poskytovatelům podobných služeb, kteří jsou třetími stranami ve vztahu ke „strážci“, poskytnuta stejná příležitost k prezentaci nebo nabízení jejich vlastních služeb.

Rovnocennost vyžaduje, aby nezůstala žádná nerovnováha v právech nebo povinnostech a aby začleněné službě první strany, jeho internetovému vyhledávači nebo jakékoli jiné hlavní službě platformy strážce nebyla poskytnuta žádná nepřiměřená výhoda.

Tato studie stanoví přesné právní pokyny pro dosažení souladu s těmito povinnostmi.

Na základě studie vznikla mezioborová iniciativa www.neutralsearch.eu spojující stovky různých podniků při formulování 10 principů pro neutrální online vyhledávání. Tyto principy jsou navrženy tak, aby vydláždily cestu k obnovení online vyhledávání k původnímu účelu: umožnit koncovým uživatelům procházet web a objevovat relevantní webové stránky, spíše než sloužit pro obchod se službami Googlu nebo jako platforma za kterou musí vlastníci webových stránek platit další peníze, aby byli vůbec k nalezení online.

Zákaz sebepreferencí stanovený DMA představuje historickou příležitost k novému nastavení digitálního prostředí, podpoře hospodářské soutěže a zajištění rovných příležitostí pro malé a místní podniky.

Připojit a podpořit tuto iniciativu mohou jakékoliv podnikatelské subjekty tím, že schválí 10 principů. Registrace probíhá online na webové stránce www.neutralsearch.eu.

 

Zdroj: vlastní zpráva