Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Česká unie vydavatelů ke Světovému dni duševního vlastnictví

26. 4. 2024

Česká unie vydavatelů ke Světovému dni duševního vlastnictví

U příležitosti Světového dne duševního vlastnictví profesní asociace českých vydavatelů veřejně upozorňuje na výzvy, kterým jsou vystaveny mediální organizace.

Vydavatelé se v současném období nachází v průsečíku inovací, udržitelnosti a transformační síly generativní umělé inteligence. Musí se dokázat správně zorientovat ve složitém digitálním věku, kdy jsou konfrontováni jak s bezprecedentními příležitostmi, tak s hlubokými výzvami, které musí řešit.

Generativní umělá inteligence je bezesporu revolucí, která nabízí nové možnosti uměleckého vyjádření, vědeckých objevů a technologického pokroku. Ruku v ruce s tím však přichází také naléhavá potřeba zabývat se otázkami práv duševního vlastnictví a spravedlivé odměny pro autory a tvůrce. Použití děl chráněných autorským právem pro trénink těchto modelů bez povolení nebo přiměřené odměny původním autorům je bezesporu neetické, nespravedlivé, nepřijatelné a tato situace se musí včas změnit. Bohužel evropská legislativa se v této oblasti vyvíjí mnohem pomaleji, než by bylo potřeba.

V oblasti generativní umělé inteligence, kde algoritmy mohou autonomně generovat vlastní obsah, přitom i nadále platí tradiční rámce ochrany duševního vlastnictví, a proto by měly být také efektivně prosazovány. V době, kdy přijímáme tuto další vlnu inovací, je přitom zcela nezbytné, abychom vyvinuli zároveň spolehlivé mechanismy na ochranu práv vydavatelů, autorů a tvůrců obsahu a zajistili tak, že budou za svou práci a příspěvky spravedlivě odměňováni.

Kromě toho, protože usilujeme o zelenou a udržitelnou budoucnost, hrají práva duševního vlastnictví klíčovou roli při podpoře inovací v oblasti technologií a zavádění postupů šetrných k životnímu prostředí. Od řešení v oblasti obnovitelných zdrojů energie až po ekologické produkty a procesy jsou inovace klíčem ke zmírnění klimatické krize a budování udržitelnějšího světa pro budoucí generace.

Využijme této příležitosti k tomu, abychom znovu potvrdili náš závazek podporovat prostředí, kde vzkvétá kreativita, jsou respektována práva duševního vlastnictví a tvůrci jsou za své inovace náležitě odměňováni.

Zodpovědným využitím síly generativní umělé inteligence a podporou udržitelných inovací můžeme vytyčit kurz směrem k jasnější, zelenější a spravedlivější budoucnosti pro všechny.

 

Přejeme vám všechno nejlepší u příležitosti Světového dne duševního vlastnictví!

 

Česká unie vydavatelů, z.s. / Czech Publishers´ Association

Sídlo: Pobřežní 370/4, 180 00 Praha 8, Telefon: +420 222 329 730

Email: unie@unievydavatelu.cz  Web: www.unievydavatelu.cz