Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výzkum MEDIA PROJEKT má v mezinárodním srovnání výborné parametry

22. 4. 2024

Výzkum MEDIA PROJEKT má v mezinárodním srovnání výborné parametry

Tisková zpráva České unie vydavatelů

Praha, 22. dubna 2024

Provedené srovnání základních metodických parametrů výzkumu MEDIA PROJEKT s národními výzkumy čtenosti novin a časopisů v některých evropských zemích ukazují, že náš výzkum stojí na velmi dobé úrovni.

Česká unie vydavatelů porovnala hlavní metodické kvality výzkumu čtenosti tiskových titulů v ČR, jehož je spoluzadavatelem, s obdobnými výzkumy prováděnými v dalších 10 evropských zemích.

Jedním z hlavních ukazatelů kvality výzkumu je velikost vzorku vztažená k populaci dané země, neboť čím je vzorek větší, tím je výzkum přesnější. MEDIA PROJEKT se vzorkem 12 500 respondentů ročně stojí na pátém místě za výzkumy ze Švédska,  Maďarska, Švýcarsku a Rakouska, ale před národními výzkumy z velkých zemí, jako je Německo, Velká Británie, Polsko, ale také Nizozemí, Portugalsko či Belgie.

Z hlediska aplikovaných dotazovacích metod je předností výzkumu MEDIA PROJEKT použití více metod umožňujících lépe oslovit cílovou populaci. Přitom metoda založená na kontaktu tazatele a respondenta, která je stále považovaná za nejspolehlivější, představuje 70 % vzorku. Nejblíže tomuto poměru je výzkum v Německu se 67 % dotazování CAPI face to face. Naproti tomu výzkumy v řadě zemí se opírají jen o vzdálené metody CAWI a CASI nebo telefonické dotazování CATI.

Dalšími metodickými přednostmi, kde stojí MEDIA PROJEKT na špičce, je dotazování frekvence a kvality kontaktu čtenářů s tituly téměř na celém vzorku respondentů. Tyto parametry, z nichž vychází u MEDIA PROJEKTU výpočet ukazatele GRP, jsou zjišťovány v naprosto ojedinělém rozsahu, protože například v německém výzkumu sice probíhá sledování parametrů kontaktu technologickým měřením Mediascan, ale jen na přibližně desetině respondentů. Metoda použitá ve výzkumu MEDIA PROJEKT proto umožňuje důvěryhodný výpočet ukazatele GRP, což je mezi porovnávanými výzkumy unikátní inovací.

Roční kumulace výstupních dat užívaná ve výzkumu MEDIA PROJEKT je v dnešní době u národních výzkumů již prakticky standardem, ale jeho předností je, že poskytuje uživatelům výstupy kvartálně na rozdíl od pololetí rozšířeného ve velkém počtu obdobných výzkumů v zahraničí.

Typický pro porovnávané výzkumy je také fakt, že nejsou crossmediální, tzn., nezjišťují celkovou sledovanost vydavatelských značek, což znamená, že v tomto ohledu MEDIA PROJEKT odpovídá úrovni vývoje v této oblasti.

Předmětem porovnání byl také důležitý kontrolní parametr výsledků výzkumu, kterým je počet čtenářů připadajících na výtisk každého sledovaného titulu. Porovnání proběhlo s výzkumy v Polsku, Rakousku a Německu. Takový počet musí být vyšší než 1, přitom horní hranice by měla reflektovat reálnou situaci, kolika čtenářům se výtisk dostane do rukou. Obecně je na výzkumech čtenosti kritizován právě vykazovaný vysoký počet čtenářů připadajících na jeden výtisk. MEDIA PROJEKT si například oproti polskému výzkumu vede v tomto ohledu dobře, protože třeba u deníků se pohybuje počet čtenářů na výtisk v rozmezí 3,2 až 6,8, výjimečně u jednoho titulu 9. U polského výzkumu je ale počet čtenářů na výtisk od 5,3 do 10 s výjimkou až 13,5. U deníků je tak tento ukazatel výzkumu MEDIA PROJEKT blízký německému výzkumu Media Analyse.

Zdroj: vlastní zpráva