Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Více než čtyři pětiny obyvatel České republiky čte tisk

8. 2. 2024

Více než čtyři pětiny obyvatel České republiky čte tisk

Dnes byly veřejně představeny a předány uživatelům výsledky jednotného celostátního výzkumu čtenosti periodického tisku MEDIA PROJEKT. Tento mediální výzkum má v České republice nejdelší tradicí realizace a v těchto dnech si připomínáme již 30. výročí od jeho spuštění.

Představené výsledky ukazují, že v období od 1. 1. do 17. 12. 2023 bylo čtenáři tisku 81 % obyvatel České republiky ve věku 12 až 79 let. Tento podíl čtenářů v populaci je dlouhodobě stabilní. Deníky a jejich suplementy četlo 58 % respondentů z uvedené populace a časopisy dokonce průměrně téměř tři čtvrtiny této populace. Data znázorňuje následující graf.

Tisk čtou více příslušníci reklamně zajímavých a bonitních cílových skupin

Podle aktuálních výsledků výzkumu MEDIA PROJEKT jsou ve srovnání s celou populací nadprůměrnými čtenáři tisku příslušníci řady prestižních, reklamně zajímavých a bonitních sociodemografických skupin obyvatel.

 „Jedná se například o příslušníky vyšších socioekonomických tříd A a B, pracovníky ve zdravotnictví, učitele, vysokoškoláky, vědce nebo manažery a podnikatele“, uvedl u příležitosti zveřejnění výsledků Ing. Václav Mach, výkonný ředitel České unie vydavatelů.

Na webové stránce České unie vydavatelů se v sekci Mediální data/Výzkum čtenosti můžete seznámit s podrobnou prezentací obsahující základní údaje o čtenosti jednotlivých titulů, jejich pořadí v příslušných žánrových skupinách, ale také o zásahu tisku v některých prémiových cílových skupinách a o titulech, které tito občané nejvíce sledují a čtou. V prezentaci najdete také přehled o vývoji výzkumu za uplynulých 30 let jeho existence.

V rámci prezentace výsledků výzkumu za loňský rok byla také představena aktuální reklamní kampaň TISK FUNGUJE (www.tiskfunguje.cz) realizovaná na podporu tiskových médií ve více než 100 vydávaných tištěných a online titulech, která se opírá o data z výzkumu MEDIA PROJEKT a údajů z auditu tištěného, distribuovaného  a prodaného nákladu periodického tisku ABC ČR.

Celá tisková zpráva

Základní výsledky čtenosti titulů v období 1. až 4. čtvrtletí 2023

Prezentace k výsledkům výzkumu představená 8. 2. 2024

 

Nahrávky prezentace na Youtube

1. část záznamu prezentace 

2. část záznamu prezentace

 

 

Snímky z prezentace