Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Mediální domy založily společného správce licenčních práv

23. 1. 2024

Mediální domy založily společného správce licenčních práv

Praha 23. ledna (ČTK) - Mediální domy založily sdružení Správce licenčních práv vydavatelů, které je bude zastupovat zejména vůči velkým on-line platformám a dalším uživatelům jejich obsahu, například sociálním sítím, vyhledávačům nebo službám monitoringu tisku. O založení a podobě kolektivního správce vydavatelé vyjednávali od minulého roku. Předsedou správní rady byl jmenován bývalý generální ředitel ČTK Jiří Majstr. Sdružení, které tvoří 17 mediálních firem, to dnes uvedlo v tiskové správě.

"Budeme usilovat o to, aby naše služby mohlo a chtělo využívat ke svému prospěchu co nejvíce médií. Všichni jsme přesvědčeni, že již dávno nastal čas, aby nejen platformy jasně ukázaly, že námi vytvářený obsah má pro ně cenu, a že je správné, aby za jeho využití platily, stejně jako to činí ostatní uživatelé - od řadových předplatitelů, po monitorovací agentury nebo firmy a státní sektor,“ uvedl Majstr.

Dnes založený spolek díky své členské pluralitě podle místopředsedy Michala Feixe více než dostatečně reprezentuje český trh vydavatelů tiskových publikací pro to, aby se mohl v následujících týdnech úspěšně ucházet o získání oprávnění ke kolektivní správě práv vydavatelů v řízení u ministerstva kultury. Budoucí kolektivní správce má podle něj díky širokému spektru zakládajících členů podporu celé řady profesních asociací, sdružujících tuzemské tvůrce obsahu on-line.

Zakladatelské společnosti reprezentují podle oficiálních měření naprostou většinu trhu tiskových publikací v České republice. Zakládajícími členy jsou BurdaMedia Extra, Business Media CZ, Czech News Center, Český rozhlas, Česká televize, ČTK, Echo Media, Economia, FTV Prima, Internet Info, Mafra, N Media, Seznam.cz, Reportér magazín, RF Hobby, Trima News a Vltava Labe Media.

Ve správní radě vedle Majstra a Feixe zasedají Marek Antoš, Michal Hanák, Petr Marek, Libor Matoušek a Libuše Šmuclerová.

Kolektivní správu práv vydavatelů zavedla v prosinci 2022 novela autorského zákona, která transponovala evropskou směrnici o autorském právu a právech s ním souvisejících na jednotném digitálním trhu. Vydavatelé mohou svěřit výkon některých svých licenčních práv kolektivnímu správci. Vybrané licenční poplatky od uživatelů práv pak kolektivní správce spravedlivě rozděluje podle rozúčtovacího řádu mezi všechny zastupované vydavatele.

 jsa snm

Zdroj: zpráva ČTK

 

Více informací o činnosti kolektivního správce vydavatelských práv naleznete na jeho webové stránce slpv.cz.