Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Do roku 2024 vstupuje profesní asociace českých vydavatelů s novým názvem Česká unie vydavatelů

29. 12. 2023

Do roku 2024 vstupuje profesní asociace českých vydavatelů s novým názvem Česká unie vydavatelů

Tisková zpráva

Praha, 29. prosince 2023

 

Na valné hromadě 12. prosince 2023 schválili členové Unie vydavatelů, z.s. nový název spolku. Dosavadní název se po zápisu do spolkového rejstříku změní na Česká unie vydavatelů, z. s. K této změně dojde v průběhu ledna 2024.

Hlavní důvody, proč se asociace rozhodla pro změnu svého názvu a loga:

  • Posílení image spolku jako největší národní profesní organizace vydavatelů s nejdelší tradicí na českém mediální trhu.
  • Zdůraznění probíhající digitální transformace mediálního prostředí a skutečnosti, že profesní asociace zastupuje zájmy celé své členské základny, nejen vydavatelů tiskových publikací tištěných na papíře, ale také vydavatelský obsah distribuovaný online.
  • Vnímání spolku jako klíčového partnera pro orgány státní správy, legislativce a ostatní profesní asociace působící nejen v oblasti médií v ČR a ve světě.
  • Sjednocení používání názvu spolku v tuzemsku a v zahraničí, kde byl dlouhodobě používán anglický překlad názvu spolku Czech Publishers´ Association.
  • Zavedení možného používání zkratky názvu spolku ČUV a z ní odvozeného krátkého názvu webové domény www.cuv.cz, což usnadní zejména elektronickou komunikaci a přístup členů k informacím.

Spolu se změnou názvu dochází také k představení nového loga a s ním spojené jednotné grafické identity.

Česká unie vydavatelů (ČUV) je nejdéle fungující profesní asociací vydavatelů periodického tisku a tiskových publikací  v České republice, konkrétně od roku 1991. Aktuálně zastupuje 44 členů, kteří vydávají více než 420 tištěných titulů a více než 200 webových domén s vydavatelským obsahem. Členové zaměstnávají přes 5000 pracovníků v redakcích, tiskárnách a v distribuci. Tištěné tituly členů ČUV mají zásah 83 % populace České republiky ve věku 12 až 79 let. Weby členů tvoří převážnou většinu vydavatelského obsahu v České republice. ČUV je členem Hospodářské komory ČR, evropských vydavatelských asociací EMMA - ENPA a světových vydavatelských asociací WAN IFRA a FIPP.

Plný text tiskové zprávy v PDF je zde.