Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Předběžná dohoda evropských zákonodárců o návrhu nařízení EMFA ponechává prostor pro ohrožení svobody tisku

21. 12. 2023

Předběžná dohoda evropských zákonodárců o návrhu nařízení EMFA ponechává prostor pro ohrožení svobody tisku

Dne 15. prosince 2023 dosáhli zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise a Rady EU předběžné politické dohody v rámci trialogových jednání o návrhu evropského nařízení o svobodě médií EMFA – European Media Freedom Act.

Evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA spolu s národními vydavatelskými asociacemi působícími v jednotlivých zemích EU vyvinuly v minulých měsících značné úsilí, když upozorňovaly na nedostatky návrhu, zejména ta místa, kde návrh vytváří prostor pro ohrožení svobody tisku.

Výsledný text návrhu EMFA hodnotí EMMA a ENPA tak, že má k dokonalosti daleko a zachovává základní problémy, které asociace identifikovaly od samého začátku, včetně historického tlaku na regulaci tiskového sektoru a regulaci vnitřního fungování redakcí či nedostatečnou ochranu legálního redakčního obsahu na velmi velkých online platformách (VLOP).

EMMA a ENPA v reakci na politickou dohodu vydaly tiskovou zprávu, s jejímž zněním se můžete seznámit zde.

Vzhledem k tomu, že budou dále pokračovat technická jednání pravděpodobně až do ledna, bude se EMMA a ENPA snažit nadále na nevyhovující formulace nařízení upozorňovat odpovědné představitele. Konečné schválení návrhu se očekává na plenárním zasedání Evropského parlamentu pravděpodobně 11. – 14. března 2024 a následně Radou EU.

zdroj: vlastní zpráva na základě materiálu EMMA a ENPA