Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výsledky MEDIA PROJEKTU za 4. čtvrtletí 2022 až 3. čtvrtletí 2023

9. 11. 2023

Výsledky MEDIA PROJEKTU za 4. čtvrtletí 2022 až 3. čtvrtletí 2023

Nejnovější data z výzkumu MEDIA PROJEKT za 4. čtvrtletí 2022 až 3. čtvrtletí 2023, zveřejněná ve čtvrtek 9. listopadu 2023 ukázala, že tiskové tituly i přes dopady rostoucí inflace oslovily výraznou většinu populace v ČR. Tiskové tituly čte více než 8 z 10 obyvatel ČR ve věku mezi 12 – 79 lety.

Celkový zásah tisku je 81 % populace.

Deníky a jejich přílohy oslovily celkem 59 % populace.

Čtenářem alespoň jednoho časopisu vydávaného v ČR je 75 % občanů ČR ve věku 12 – 79 let, tj. absolutně 6,51 mil. osob.

Celková čtenost všech tiskových titulů na vydání je téměř 64 % populace ve věku 12 – 79 let, čtenost na vydání deníků a jejich příloh je více než 34 %, čtenost časopisů na vydání je 55 %.

Skupina denního tisku si má vysokou čtenost. Nejčtenějším celostátním deníkem byl Blesk (595 tis. čtenářů na vydání). Druhým nejčtenějším deníkem byl MF DNES (387 tis. čtenářů) a na třetím místě deník Sport (161 tis. čtenářů).

Celkem 349 tis. čtenářů na vydání dosáhl Deník - síť regionálních titulů vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA.

Mezi přílohami deníků je nejčtenější Blesk magazín TV (aktuálně 736 tis. čtenářů) a druhý nejčtenější TV magazín se 624 tis. čtenářů.

Roste čtenost časopisů o informačních a komunikačních technologiích o 9 %, čtenost časopisů o bydlení a bytové kultuře o 4 % a čtenost časopisů životního stylu pro ženy o 2 %.

Novinkou je uvedení údajů o GRP titulů sledovaných ve výzkumu MEDIA PROJEKT na základě výpočtu vyvinutého a implementovaného realizátory výzkumu od října letošního roku. Ukazatel vychází z počtu čtenářů na vydání a zohledňuje také počet jejich kontaktů s jednotlivými vydáními čtených titulů a některé kvalitativní parametry tohoto kontaktu.

Součástí výsledků jsou jen tituly vydavatelů, kteří se účastní auditu nákladu tisku ABC ČR a financování měření v rámci výzkumu MEDIA PROJEKT.

Údaje o čtenosti a GRP jednotlivých titulů najdete ve zprávě zde.

 

MEDIA PROJEKT je „one currency“ výzkum čtenosti titulů českého periodického tisku a sociodemografické struktury jeho čtenářů. Ročně je dotazován masivní vzorek 12 500 respondentů vybraných prostřednictvím kvótního výběru proporcionálně z celého území České republiky. Jedná se v evropském kontextu o standardní výzkum, například z hlediska počtu respondentů připadajících na celkovou populaci s důrazem na důsledné celoplošné pokrytí celého území a obcí všech velikostních typů. MEDIA PROJEKT je nejdéle probíhajícím mediálním výzkumem v ČR. Zadavateli výzkumu jsou Unie vydavatelů a Asociace mediálních agentur (ASMEA). MEDIA PROJEKT je informačním zdrojem pro plánování tiskových reklamních kampaní a jeho data jsou pro jejich důvěryhodnost akceptována celým reklamním trhem. Součástí výsledků výzkumu MEDIA PROJEKT jsou pouze data o těch tiskových publikacích, které jsou součástí systému auditu tištěného a distribuovaného nákladu ABC ČR a jež se finančně spolupodílí na úhradě nákladů za realizaci tohoto výzkumu.

Výzkum prochází průběžně metodickými inovacemi. Poslední upgrade se uskutečnil v minulém roce a znamenal rozšíření spektra využívaných dotazovacích metod, roční kumulaci dat pro výstupy a dotazování frekvence a kvality kontaktu čtenářů se čtenými tituly. Tyto inovace v letošním roce vyústily v implementaci výpočtu ukazatele GRP, který zohledňuje nejen počet čtenářů, ale také počet kontaktů čtenářů s tituly a některé kvalitativní parametry tohoto kontaktu. Více informací o GRP tisku najdete zde.