Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tisk zavádí nový ukazatel výkonnosti – tiskový GRP

5. 10. 2023

Tisk zavádí nový ukazatel výkonnosti – tiskový GRP

V rámci prezentace, která se uskutečnila v konferenčních prostorách centra BASE, představili zástupci Unie vydavatelů a realizátorů výzkumu čtenosti tištěných médií MEDIA PROJEKT ukazatel tiskového GRP (gross rating point pro tiskový mediatyp). Prezentace zaujala především zástupce mediálních agentur a zadavatelů  inzertních kampaní. Na akci bylo přes 80 účastníků a část z nich využila možnosti připojit se online formou.

Tiskový GRP představuje novou metriku výkonnosti tištěných médií a přináší zásadní inovaci v měření tisku od zavedení ukazatele čtenosti. Na rozdíl od ukazatele čtenosti tiskový GRP zohledňuje také aspekty kvality kontaktu mezi čtenářem a výtiskem titulu, který četl. K těmto aspektům patří především frekvence kontaktu, neboť zkušenost i získaná data výzkumu potvrzují, že čtenáři berou výtisky titulu, který čtou, do ruky opakovaně. Tím také dochází k opakovanému kontaktu čtenáře s otištěnou inzercí. Data výzkumu čtenosti, která slouží pro mediální plánování reklamních investic do tiskových médií, zatím tento fakt nezohledňovala. V tomto ohledu přináší ukazatel principiální změnu. Navíc zohledňuje také další parametry čtení, jako je délka kontaktu a rozsah přečteného obsahu. Zavedením ukazatele tiskového GRP se tisk přibližuje dalším mediatypům, jako je například televize, kde se GRP používá v plánování reklamních investic či obchodování.

Do metodické přípravy výpočtu ukazatele se zapojili realizátoři výzkumu, zejména Vladimír Kožíšek z agentury MEDIAN a výbor Unie vydavatelů pro standardizaci, výzkum a analýzy trhu SVAT. Od dnešního dne bude výpočet ukazatele v datech výzkumu MEDIA PROJEKT k dispozici mediálním agenturám, na které jeho zavedení zejména míří, i dalším uživatelům výsledků tohoto výzkumu. Zároveň probíhají individuální workshopy, na nichž je ukazatel představován obchodním týmům vydavatelství i mediálních agentur, aby se jej naučili adekvátně prakticky využívat.

Na prezentaci zdůraznil místopředseda správní rady Unie vydavatelů Tomáš Tkačík, že „tiskový GRP přináší jednoduché a zároveň mezinárodně unikátní řešení i výraznou inovaci v prosazení komplexního měření kvality tiskového inzertního zásahu. Vystihuje totiž mnohem lépe také emoci, kterou mají čtenáři u čtení a další kvalitativní faktory. Ukazatel tím významně zvyšuje stávající hodnotu výzkumu MEDIA PROJEKT.“

S prezentací věnovanou významu ukazatele pro tisková média a metodice jeho výpočtu se můžete seznámit na našem webu zde.

Videozáznamy prezentace najdete na Youtube:

1. část

2. část