Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové programy Evropské komise na podporu médií

31. 8. 2023

Nové programy Evropské komise na podporu médií

Na září a říjen letošního roku připadají termíny uzávěrek pro přihlášení projektů do několika programů mezinárodní spolupráce v mediální oblasti, do kterých se mohou zapojit vydavatelé ze zemí Evropské unie. Jedná se o tři nové programy, s jejichž zaměřením, podmínkami účasti a způsobem zapojení se můžete seznámit dále.

 

Program European Media Hubs – 2023

Uzávěrka přihlášek je stanovena na 25. září 2023

Evropská komise nabízí v rámci tohoto programu podporu projektům, které zřizují nebo rozšiřují mediální centra (jako jsou redakce) poskytující obyvatelům zemí EU kvalitní obsah zaměřený na evropské záležitosti. Obsah je přitom poskytován ve více jazycích.

Cíl:

Hlavním cílem programu je přispět ke zvýšení tvorby a konzumace pluralitních a nezávislých informací o evropských záležitostech v celé Evropské unii. V dlouhodobém horizontu pomoci k většímu zájmu občanů EU o evropské události a zprávy o nich, zvýšení úrovně důvěry v média a rozvoji informované diskuse o veřejných záležitostech.

Obsah:

Program bude podporovat organizace provozující zpravodajská média a organizace působící v mediálním sektoru při vytváření nebo rozvoji mediálních center na evropské úrovni (jako jsou virtuální nebo fyzické redakce). Centra budou vytvářet a šířit po celé Evropě pluralitní a přitažlivý zpravodajský obsah (včetně dalších možných informací, reportáží a faktů) o evropských záležitostech. Žadatelé mají za úkol zpřístupnit obsah v co největším počtu evropských jazyků (alespoň v 5 úředních jazycích zemí EU). Grantová dohoda bude obsahovat také deklaraci o nezávislosti, aby bylo zajištěno, že žadatelé jsou redakčně svobodní a fungují bez jakýchkoli politických zásahů.

Přidaná hodnota takových center má spočívat v tom, že by přesáhly místní/vnitrostátní/regionální perspektivy a integrovaly názory z celé EU s cílem vytvořit společné chápání našich kontinentálních výzev a příležitostí a podnítily tak demokratičtější diskusi.

Kdo se může ucházet:

Výzva je otevřena organizacím provozujícím zpravodajská média a organizacím působícím v mediálním sektoru, které se zaměřují na zpravodajství v členských státech EU a mají sídlo v členském státě EU nebo v kandidátské/potenciální kandidátské zemi. Návrhy musí předložit sdružení nejméně 5 žadatelů z 5 různých členských nebo kandidátských zemí.

Rozsah financování:

Maximální míra spolufinancování je 80 % celkových způsobilých nákladů projektu. Komise očekává, že bude financovat 2 až 3 návrhy s předpokládanou dobou trvání 24 měsíců. Výše grantů se bude pohybovat mezi 1,5 až 4 miliony EUR. Evropská komise si vyhrazuje právo nerozdělit všechny dostupné finanční prostředky a žadatelům připomíná, že efektivnost využívání rozpočtových nákladů je součástí kritérií pro udělení grantu.

Další informace:

Výzva k předkládání návrhů, formuláře žádostí a všechny příslušné dokumenty jsou k dispozici na stránce programu na portálu Evropské komise.

Otázky k výzvě je možné zasílat na adresu CNECT-NEWSMEDIA@ec.europa.eu do 5 pracovních dnů před uzávěrkou. Všechny otázky a odpovědi budou anonymně zveřejněny na stránce programu.

Tato výzva je součástí multimediálních akcí EU a následuje po zveřejnění předchozí výzvy v roce 2021, jejíž výsledky jsou k dispozici zde.

Více informací:

• Zde si můžete prohlédnout přehled podpory EU pro sektor zpravodajských médií.

• Zde se můžete přihlásit k odběru automatických aktualizací na webových stránkách DG CNECT a být informován(a) prostřednictvím Twitteru.

 

 

Program European Media Platforms – 2023

Uzávěrka přihlášek je stanovena na 18. října 2023

Evropská komise v roce 2023 vydala novou výzvu v hodnotě 6 milionů EUR k předkládání návrhů projektů na vytvoření a provoz evropských mediálních platforem. Cílem programu je zlepšit přístup občanů EU k důvěryhodným informacím v celé Evropské unii.

Cíl:

Cílem tohoto programu je zřídit a/nebo rozvíjet evropské mediální platformy. Provozovatelé zpravodajských médií jsou vyzváni, aby předložili návrhy projektů na vytvoření uživatelsky přívětivých a inovativních funkcí a aplikací. Tyto projekty by měly organizacím provozujícím média pomoci zvýšit jejich zásah a zlepšit přístup občanů k mnohojazyčným a důvěryhodným informacím v co největším počtu členských států a jazyků EU. Tím program přispívá k rozvoji celoevropské veřejné mediální sféry.

Obsah žádosti:

Žadatelé musí vysvětlit přidanou hodnotu a inovativní aspekt svých návrhů, například zapojením a používáním inovativních technických nástrojů (např. překladatelské moduly, AI, web3, blockchain, vyhledávače, algoritmy pro doporučování obsahu atd.). Tyto techniky by měly umožňovat šíření obsahu prostřednictvím více médií a digitálních aplikací a pokrývat různé žánry obsahu.

Technická řešení mají být kombinována s nabídkou důvěryhodného vícejazyčného obsahu. Zúčastněné redakce by měly být schopny vzájemně spolupracovat a nabízet obsah představující různé pohledy z celé Evropské unie, zahrnovat inovativní, participativní formáty a cílit na široké publikum. Návrhy by měly poskytovat předběžnou vizuální maketu zamýšlené platformy.

Kdo se může ucházet:

Programu se mohou zúčastnit organizace provozující zpravodajská média (např. vysílací společnosti, vydavatelé…), vývojáři mediálních technologií a další organizace působící v oblasti médií.

Sdružení uchazečů musí zahrnovat alespoň 3 subjekty. Poskytování jejich obsahu by mělo být dostupné v co největším počtu různých členských států EU a minimálně v 5 jazycích EU.

V rámci tohoto programu jsou způsobilé pouze žádosti právnických osob se sídlem v členských státech EU.

Grantová dohoda bude obsahovat deklaraci o nezávislosti, aby bylo zajištěno, že žadatelé jsou redakčně svobodní a fungují bez jakýchkoli politických zásahů.

Rozsah financování:

Maximální míra spolufinancování je 80 % celkových způsobilých nákladů projektu. Maximální částka na jeden grant byla stanovena na 2,5 milionu EUR. Komise očekává, že bude financovat přibližně 3 návrhy s předpokládanou dobou trvání 12–15 měsíců. Evropská komise si vyhrazuje právo nerozdělit všechny dostupné finanční prostředky (6 milionů EUR) a žadatelům připomíná, že efektivnost využití rozpočtových nákladů je součástí kritérií pro udělení grantu.

Další informace:

Výzva k předkládání návrhů projektů, formuláře žádostí a všechny příslušné dokumenty jsou k dispozici na webové stránce programu.

Dotazy k výzvě je možné zasílat na adresu CNECT-NEWSMEDIA@ec.europa.eu do 5 pracovních dnů před uzávěrkou. Všechny otázky a odpovědi budou anonymně zveřejněny na stránce programu.

Tento program je výsledkem přípravné akce schválené Evropským parlamentem v roce 2023 a navazuje na předchozí výzvy v letech 2021 a 2022. Výsledky loňské výzvy k předkládání návrhů jsou k dispozici zde.

 

 

Citizen facing European TV and Video News Portal

 

Uzávěrka přihlášek je stanovena na 30. září 2023.

Tento pilotní projekt si klade za cíl přispět k posílení autonomie Evropské unie v oblasti médií, řešit s tím spojené technologické výzvy a pomoci občanům a mediálním profesionálům získat informativní obsah důležitý pro občany.

Popis:

Pilotní projekt si klade za cíl přispět k posílení autonomie EU v oblasti médií, reagovat na současné technologické hrozby a příležitosti a umožnit občanům a mediálním profesionálům poskytovat širší škálu informačního obsahu. Realizovaný projekt nabídne řešení, která občanům umožní vyhledávat informativní obsah poskytovaný veřejnými a/nebo soukromými televizními stanicemi a online zpravodajskými a informačními/obsahovými platformami v členských státech a poskytovat přeložené podtitulky zpráv a dokumentů do několika evropských jazyků.

Projekt bude zaměřen na vytvoření platformy a pevné technologické a obsahové spolupráce mezi zúčastněnými aktéry v členských státech EU s cílem usnadnění přístupu k bohatému a rozmanitému informačnímu online obsahu z televizních stanic a online zpravodajských a informačních platforem napříč členskými státy. Projekt zahrne také využití potenciálu nových technologií včetně přípravy pro poskytování obsahu prostřednictvím rozšířené reality a nejnovějších mediálních formátů.

Vytvořená platforma má využívat dostupné zdroje k poskytování lepšího přístupu pro agregaci obsahu, objevování a vyhledávání obsahu ve spojení se systémem doporučení fungujícím v souladu s demokratickými hodnotami. Dále má zahrnovat systém pro překlad tohoto obsahu a technologii usnadňující streamování videa na vyžádání. To vše s cílem poskytovat obsah přinášející pluralitní pohled.

Přihlašovací dokumentace je dostupná na webové stránce programu.

 

Zdroj: vlastní zpráva na základě materiálu Evropské komise