Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V Cascais probíhá Světový kongres časopiseckých médií FIPP

8. 6. 2023

V Cascais probíhá Světový kongres časopiseckých médií FIPP

Světový časopisecký kongres FIPP v portugalském městě Cascais, kterého se zúčastní více než 400 delegátů ze 43 zemí, byl zahájen 7. června 2023. Program odstartoval pohledem na aktuální stav časopisových médií a inovace, které se dějí tváří v tvář obtížné situaci.

„Uplynula již téměř čtvrtina 21. století. Myslím, že se shodneme na tom, že zatím je to doba velké krize, ale také velká příležitost,“ řekl ve svém úvodním projevu prezident a generální ředitel FIPP James Hewes. „Rychlost, jakou se náš průmysl a svět mění, nebyla nikdy tak vysoká. Jednou z věcí, ve kterých jsou lidé velmi špatní, je odhadování dopadu změn i jejich rychlosti. Změna bude stále rychlejší a rychlejší a rychlejší, na což musíme reagovat."

Hewes se dotkl toho, co je jedním z žhavých témat kongresu – hrozeb a příležitostí, které s sebou přináší umělá inteligence. K tomu Hewes dodal: „Umělá inteligence by mohla představovat existenciální výzvu nejen pro nás, ale i pro některé podnikání v našem ekosystému. Musíme se proto velmi hluboce zamyslet nad tím, jak ji využíváme, a to nejen jako vydavatelé, ale také v širším prostředí, ve kterém pracujeme. Je jasné, že všichni dost hluboce přemýšlíme o dopadu, který by tato technologie mohla mít na náš svět a na naše podnikání, nezacházíme s ní jako s některými technologiemi v minulosti, kde jsme tomu nechali volný průběh. Ve skutečnosti o ní vedeme rozumný dialog."

Hewes zdůraznil, jak je důležité, aby vydavatelé chránili svůj obsah. „Jednou z věcí, které jsou mízou našeho odvětví, je náš obsah a masivní investice, které do něj vynakládáme. Tento obsah musíme chránit prostřednictvím autorských práv i v případě umělé inteligence. Nástroje, které jsou k dispozici, používají to, čemu se eufemisticky říká „vstupní data“ – vstupní data pro trénování modelu, vstupní data pro poskytování odpovědí, na které je lidé používají. Vstupní data jsou naším obsahem. Pochází z naší práce, z výchovy a let zkušeností, které naši novináři vložili do svého řemesla, a z investic, které jsme vložili do naší technologie. To je něco, co musíme energicky chránit a pochopit, jakou můžeme získat odměnu za použití tohoto materiálu chráněného autorským právem při školení a vývoji těchto nových nástrojů.

Existuje také nebezpečí pro obchodní model založený na vyhledávání, na který mnoho z nás spoléhá, pro naše reklamní podnikání. Je jasné, že je proto před námi spousta práce, ale jde o něco, k čemu bychom neměli být slepí."

Hewes řekl, že vyvrcholení výzev, kterým média čelí, znamená, že nastal pro „kvalitní vydavatele čas, aby byli jako kvalitní vydavatelé také uznáváni“.

„Web není ve všem stejný. Veškerý obsah není vytvořen stejně. Vynakládáme obrovské množství času a peněz na školení novinářů. Investujeme obrovské množství času a peněz do obsahu, který vytváříme, a výsledkem je kvalitní produkt, který naše čtenáře nadchne.

Musíme odvést mnohem lepší práci při prodeji předností tohoto produktu a přimět lidi, aby pochopili, do jaké míry do tohoto produktu a časopisů investujeme. Jen tak budete moci získat z toho plynoucí odměny.“

 

Inovace pod palbou

Yulia Boyleová, odcházející předsedkyně FIPP a vedoucí mezinárodních médií v National Geographic při vítání delegátů v Cascais vzdala hold ukrajinské delegaci účastnící se kongresu a ocenila nástroj elektronické správy DiiA fungující v této zemi jako zářný příklad inovace za těch nejobtížnějších podmínek, jaké si lze představit.

"Je to skutečná digitální revoluce, která se odehrává v zemi, která je ničena trýznivou válkou," řekla. „Myslím, že to velmi dobře ukazuje, že i uprostřed nejotřesnějších zkoušek, které země nebo lidé mohou procházet, je inovace stále možná a pokládá základy pro budoucnost, navzdory tomu, co se děje dnes.“

Boyleová ve zprávě o vývoji priorit, které měla ve funkci předsedkyně FIPP, hovořila o práci, kterou asociace vynaložila na zlepšení prezentace a inkluzívnosti obsahu, zvýšení hodnoty pro členy a zdůraznění vzrušujících oblastí inovací, včetně partnerství vydavatelů časopisů s videoherními společnostmi.

„FIPP vkládá tolik síly do diverzity a začleňování, protože inovace jsou jedna věc, ale právě začleňování je ve skutečnosti hnací silou inovací. Inovace přitom pocházejí z příležitostí, které k nám přichází z celého světa.

Žijeme v éře obráceného směru šíření inovací, což znamená, že ve 20. století si západní společnosti myslely, že inovace začínají na Západě a pak jsou prodávány rozvojovým zemím.

Tento předpoklad byl ale zpochybněn, když byla v Keni vytvořena jedna z prvních aplikací mobilního bankovnictví M-PESA a poté byla okopírována jinde po celém světě. A od té doby je to s inovacemi podobně. To je důvod, proč tolik klademe ve FIPP důraz na začleňování různých zkušeností do FIPP.“

 

První den kongresu bylo představeno nejnovější vydání  zprávy Innovation in Media 2023 World Report věnované trendům a inovacím ve vydavatelském odvětví v různých částech světa.

Autoři Jayant Sriram a Juan Señor z Innovation Media Consulting se v ní zaměřují na nejnovější, nejžhavější a nejziskovější trendy ovlivňující média dneška.

15. vydání zprávy Innovation in Media World Report zkoumá zejména pět hlavních změn proměňujících dnes mediální prostředí: generativní umělou inteligenci, zapojení generace Z, nové obchodní modely pro vydavatele, vznikající formáty obsahu a sílu tisku.

„Tento rok je skutečně přelomový. Je ohromně transformační,“ řekl Señor ve svém vystoupení, když představoval tuto publikaci.

Zhruba 50 procent letošní více než 160 stránkové zprávy Innovation in Media je věnováno tématu generativní umělé inteligence.

 

Na webové stránce FIPP najdete odkazy na shrnutí dalších vystoupení řečníků kongresu

 

Glamour Poland’s Editor-in-Chief on why strong brand DNA is crucial for engaging Gen-Z audiences

UPM’s Thomas Waltasaari talks about the challenges faced by the paper industry – from rising energy prices to hitting sustainability targets

Shirish Kulkarni on the power of diversity and inclusion and how D&I drives innovation in media

The art of creating a compelling political podcast: lessons from Zeit Online’s “Das Politikteil”

How TMB is combining innovation with 100-year-old values for success in the media landscape

We are the original storytellers of what is newsworthy”: Juan Señor calls on media companies to have confidence in an AI-driven landscape

Part of History: How National Geographic Historia is bucking print trends across continents

AB World’s Angie Byun on how to tap into the massive popularity of South Korean content

Data-driven communities: insights from B2B media’s most successful platforms

Rafat Ali shares his advice on building a vertical media business from scratch

 

Zdroj: vlastní zpráva na základě materiálů FIPP