Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výzkum STEMMARK říká: zvýšení sazby DPH pro noviny z 10 % na 21 % považuje za nelogické, nesystémové nebo velmi nerozumné až 67 % respondentů

19. 5. 2023

Výzkum STEMMARK říká: zvýšení sazby DPH pro noviny z 10 % na 21 % považuje za nelogické, nesystémové nebo velmi nerozumné až 67 % respondentů

Výzkumná agentura STEM / MARK dnes zveřejnila výsledky průzkumu vnímání balíčku navrhovaných vládních opatření k stabilizaci veřejných financí provedený po jeho oznámení na vzorku 805 respondentů
ze vzorku Českého národního panelu.

Pokud jde o návrhy týkající se zvýšení sazeb DPH pro tisk, občané vládním záměrům nerozumí a považují je za nelogické a nesystémové. Ve většině podporují zachování stávající 10 % sazby DPH. Většinově souhlasí i s názorem, že zvýšení ohrožuje vydávání zejména v případě novin a sazba DPH by měla být stejná pro knihy, noviny i časopisy. Nemalé zastoupení má i názor, že opatření zvětší prostor pro šíření dezinformací.

Snížení sazby DPH na knihy z 10 % na nulovou sazbu považuje za velmi rozumné 47 % respondentů. Oproti tomu zvýšení sazby DPH pro noviny z 10 % na 21 % považuje za nelogické, nesystémové nebo velmi nerozumné až 67 % respondentů.

„Jako nerozumné hodnotí respondenti primárně oblasti, které jsou nelogické: proč je různá sazba DPH u novin a časopisů, proč je ještě jiná (nulová) sazba DPH u knih? Již se objevily věty typu: „Copak knihy mají nulovou přidanou hodnotu?“ a „Je mediální čtenářská gramotnost důležitější, než informační gramotnost?“, glosoval výsledky výzkumu ředitel STEM/MARK Jan Tuček.

K zamyšlení je i vliv těchto kroků na hrozící rozmach dezinformační scény. Země na západ a sever od nás si většinou uvědomují, že kvalitní žurnalistika přispívá k větší informovanosti občanů i k jejich větší odolnosti vůči dezinformacím, k větší transparentnosti správy věcí veřejných a ke kontrole jejího možného zneužívání. V tomto smyslu je dobré odlišovat i čtenářskou a informační gramotnost. Ta druhá může být podle názoru 39 % lidí, kteří si riziko této hrozby uvědomují, v potenciálním ohrožení.

Zvýšením sazby DPH u deníků by došlo k podpoře nárůstu vlivu dezinformací ve společnosti, což je v dnešní vypjaté době rusko-ukrajinského konfliktu obzvláště nebezpečné. Potlačení dosahu novinových zpráv skrze zvýšení sazby DPH by nepochybně zhoršilo informační gramotnost obyvatel České republiky, kteří by tak v ještě větší míře byli ovlivňováni neplaceným obsahem z dezinformačních webů a neověřovaných zpráv publikovaných na internetu a prostřednictvím sociálních sítí. V tomto ohledu se zastávají nižší sazby pro noviny nejčastěji starší lidé a vysokoškolsky vzdělaní čtenáři tisku. Ale za velmi nerozumný krok, kterým je zvýšení sazby DPH na denní tisk považuje i čtvrtina nečtenářů. Podporu časopisům pak vyjadřuje i každý pátý nečtenář tisku, zde ale sazba DPH nebyla v návrhu zvednuta tak vysoce (z 10 % na 12 %).

Pokud jde o výroky některých politiků snažících se „obhájit neobhajitelné“, tedy nelogicky nastavené různé sazby DPH u knih, časopisů a novin, tak je hodnocení těchto výroků ze strany veřejnosti ještě mnohem kritičtější. Celkem 68 % respondentů považuje výroky politiků za nesystémové a nelogické.

Zavedení stejné, nejlépe nulové sazby DPH na noviny, časopisy a knihy podporuje 53 % respondentů.

Celý text tiskové zprávy je dostupný zde.

 

S dalšími výsledky průzkumu agentury STEM/MARK se můžete seznámit v samostatné tiskové zprávě, která je dostupná zde.