Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 82 procent české populace čte periodika

17. 5. 2023

82 procent české populace čte periodika

Výsledky celostátního jednotného výzkumu čtenosti periodického tisku MEDIA PROJEKT, které byly dnes předány uživatelům, ukazují, že čtenost tiskových médií je vysoká a stabilní.

V posledních 12 měsících bylo čtenáři tisku průměrně 82 % populace ČR ve věku 12 až 79 let. Hodnota tohoto ukazatele je dlouhodobě stabilní s kolísáním maximálně v rozsahu jednoho procenta. Deníky a jejich suplementy čte průměrně 59 % této populace a časopisy tři čtvrtiny. Celková čtenost všech sledovaných tiskových titulů na jedno vydání činí téměř 65 % populace ČR ve věku 12 až 79 let. Čtenost deníků a jejich příloh činila 37 % a čtenost časopisů vykazuje 56 % populace.

Zdroj: MEDIA PROJEKT: 2. čtvrtletí 2022 až 1. čtvrtletí 2023, realizace MEDIAN a STEM/MARK

Oproti předchozím výsledkům zveřejněným před čtvrt rokem se zvýšila čtenost motoristických časopisů až o 7 % a narostla také u časopisů o zahradě a hobby a časopisů o informačních a telekomunikačních technologiích.

Čtenáři tisku patří do prestižních cílových skupin populace

Podle výsledků výzkumu MEDIA PROJEKT jsou nadprůměrnými čtenáři tisku příslušníci řady prestižních a bonitních sociodemografických skupin obyvatel. Jedná se například o osoby s vyšším vzděláním nebo osoby nadprůměrně ekonomicky situované. Toto zjištění by mělo být podnětem zejména pro inzerenty prémiových značek, aby tiskovou inzerci v rámci svých reklamních kampaní více využívali. Vyšší byl oproti průměrné populaci v posledním období například také podíl čtenářů mezi příslušníky nejvyšší socioekonomické třídy A nebo například lidmi s vysokoškolským vzděláním.

„Data ukazují, že tisk je tedy silné médium, které plošně zasahuje českou populaci. Je to dáno mj. také tím, že se jedná o kvalitní, profesionální a spolehlivý zdroj informací, který je relativně cenově dostupný a přístupný širokým masám populace. Tisk ve své většině také představuje prostředek, jímž může společnost čelit šíření dezinformací, protože tiskový obsah je vytvářen na základě standardizovaných redakčních postupů a na principu osobní odpovědnosti neanonymních autorů. Budoucnost vztahu čtenářů k tiskovým médiím ale aktuálně ohrožují návrhy vlády ČR na zvýšení sazeb DPH pro prodej tisku, které povedou ke zvýšení jeho cen. Tím se zhorší jeho dostupnost pro některé skupiny obyvatel, což bude znamenat pokles prodeje a z toho plynoucí ohrožení existence řady tiskových titulů s rozsáhlými dopady na obsahovou rozmanitost a názorovou pluralitu tisku. Ve svých důsledcích je pak ohrožen celý systém distribuce tisku a množství pracovních míst v redakcích, tiskárnách a u distributorů a prodejců tisku. Negativní důsledky se projeví i u digitálních tiskových publikací“, řekl při příležitosti předání nejnovějších výsledků MEDIA PROJEKTU výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach.

 

MEDIA PROJEKT je „one currency“ výzkum čtenosti titulů českého periodického tisku a sociodemografické struktury jeho čtenářů. Ročně je dotazován masivní vzorek respondentů vybraných kombinací náhodného a kvótního výběru proporcionálně z celého území České republiky. Jedná se v evropském kontextu o nadstandardní výzkum, například z hlediska počtu respondentů připadajících na celkovou populaci nebo díky důslednému celoplošnému pokrytí celého území a obcí všech velikostních typů. MEDIA PROJEKT je nejdéle probíhajícím mediálním výzkumem v ČR. Zadavateli výzkumu jsou Unie vydavatelů a Asociace mediálních agentur (ASMEA). MEDIA PROJEKT je datovým zdrojem pro mediální plánování a jeho data jsou pro jejich důvěryhodnost široce akceptována celým reklamním trhem. Součástí výsledků výzkumu MEDIA PROJEKT jsou pouze data o těch tiskových publikacích, které jsou součástí systému auditu tištěného a distribuovaného nákladu ABC ČR a jež se finančně spolupodílí na úhradě nákladů za realizaci tohoto výzkumu.

Výzkum prochází průběžně metodickými inovacemi. Poslední upgrade se uskutečnil v souvislosti se zahájením nejnovější etapy realizace od roku 2022, která zahrnula rozšíření spektra využívaných dotazovacích metod, roční kumulaci dat pro výstupy a dotazování frekvence a kvality kontaktu čtenářů se čtenými tituly. Všechny inovace jsou aplikovány s maximální možnou měrou odpovědnosti a zvýšenou pozorností ke kvalitě dat.

 

Plný text tiskové zprávy Unie vydavatelů v PDF

Základní výsledky MEDIA PROJEKTU za 2. čtvrtletí 2022 až 1. čtvrtletí 2023