Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vyjádření předsedkyně správní rady Unie vydavatelů k návrhu zvýšení sazby DPH pro noviny

11. 5. 2023

Vyjádření předsedkyně správní rady Unie vydavatelů k návrhu zvýšení sazby DPH pro noviny

„Návrh navýšit DPH u novin z 10% na 21% vypadá jako snaha zabít vydávání novin v České republice. K navýšení cen energií, cen papíru může 100% navýšení DPH být posledním hřebíčkem do rakve jednoho mediatypu v České republice.

Málokdo si uvědomuje, že krach jedněch novin může v Česku způsobit domino efekt. Deníky jsou svázány pupeční šňůrou společné distribuce novin, která v noci z tiskáren rozváží noviny do prodejen v přesných časech po celé republice. Jakmile odpadne jeden deník (třeba právě kvůli zvýšení DPH), ostatní vydavatelé zbylé náklady na distribuci, které na ně tím pádem připadnou, již nemusí unést a budou muset svůj titul zavřít také. Domino efekt se spustil. 

V důsledku tedy tímto krokem vláda může být hrobníkem demokratického tisku v České republice. Deníky byly a jsou pro čtenáře kotvou, jak se vyznat v dezinformacích na internetu. Vláda tuto kotvu lidem může navýšením DPH vzít. Hrozí tak zvýšená konzumace zpráv z internetu, kde technologické platformy žádnou zodpovědnost za obsah na internetu nenesou a nemají. 

Navíc důvod odtrhnout noviny od časopisů a knih nedává vůbec žádnou logiku, A vyjádření, které vláda poskytla, že časopisy vycházejí i vědecké, je směšné. 

Časopisům, kterým návrh zvedá DPH z 10% na 12%, také situace nepřinese nic než další ekonomický tlak. Což se může projevit na kvalitě, počtu vydávaných publikací atd. atd. 

Print na rozdíl od jiných zemí nedostal v době covidu žádnou pomoc, podporu, ani úlevu. Na rozdíl od ostatních evropských zemí. A mimochodem, pokud by se navýšilo DPH u printu tak, jak vláda navrhuje, pak bude Česká republika mít nejvyšší DPH na tisk v Evropě. Viz Německo 7% DPH, Polsko 8%, Itálie a Španělsko 4%, Francie 2,1%.

V Česku teď dostávají knihy 0%. Jako kdybychom zde, v Česku nevěděli, že i deníky a časopisy, stejně jako knihy, pomáhají v rozvoji kultury a vzdělanosti. Maji zásadní roli nezávislého média - klíčového pilíře demokracie!“

 

PhDr. Libuše Šmuclerová

předsedkyně správní rady

Unie vydavatelů