Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Unie vydavatelů se rozrůstá

17. 4. 2023

Unie vydavatelů se rozrůstá

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 14. dubna 2023

Unie vydavatelů se rozrůstá

 

Správní rada Unie vydavatelů přijala na svém dubnovém jednání za nové registrované členy dva vydavatele, kterými jsou společnosti abcMedia Network a Jihočeské týdeníky.

abcMedia Network, s. r. o. byla založena v roce 2015 v Praze. Provozuje webový zpravodajský portál Udalosti247.cz a další specializované webové tituly – motoristický Autozive.cz, sportovní Sportyzive.cz, titul pro ženy Damskydeník.cz, Armadnizpravodaj.cz věnující se vojenství a historii, lifestylový Jakzdrave.cz zaměřený zejména na zdravou výživu, Adbz.cz zaměřený na architekturu a bydlení a Vedazive.cz zabývající se populárními informacemi o vědě. V současné době se společnost řadí k významným poskytovatelům cíleného online obsahu. Společnost zaměstnává více než 45 zaměstnanců. Od svého založení publikovala ve svých titulech téměř 900 000 článků, které shlédlo více než 7 800 000  uživatelů.

Jihočeské týdeníky, s. r. o. vydávají 4 tištěné regionální zpravodajské týdeníky. Tituly o rozsahu 32 stran se v obsahové části zaměřují především na regionální zpravodajství a publicistiku, informační servis, komentáře, polemiky, zpravodajství a publicistiku ze sportovního dění v regionu. Součástí titulů je osmistránkový magazín s publicistikou, informačním servisem, hobby rubrikami, křížovkou, sudoku, seznamkou a dalším zajímavým čtením. Týdeník Táborsko vychází od roku 1997 v aktuálním nákladu 5 000 výtisků na vydání. Týdeník Písecké postřehy se objevil již v roce 1992 a v současné době má náklad 5 500 výtisků. Týdeník Milevské noviny má nejdelší tradici, neboť vychází od roku 1990 se současným nákladem 4500 výtisků. Týdeník Strakonicko pak vychází od roku 2009. Jihočeské týdeníky provozují od roku 2013 také regionální zpravodajský portál JcTEĎ.cz.

Unie vydavatelů má aktuálně celkem 43 členů, z toho 14 řádných, 3 přidružené a 26 registrovaných. Od roku 2021 se novými členy Unie vydavatelů stalo 28 online a tiskových vydavatelů. Tito vydavatelé publikují celkem více než 420 tištěných titulů a provozují dalších téměř 200 webových titulů.

Členové Unie vydavatelů vydávají (až na jeden titul) všechny deníky v ČR a dosahují přibližně 50% podílu v produkci časopisů. Tištěné tituly členů Unie vydavatelů mají podle one currency výzkumu čtenosti tiskových médií MEDIA PROJEKT zásah 83 % populace České republiky ve věku 12 až 79 let a představují více než 89 % celkového objemu hrubých inzertních příjmů vydavatelů sledovaných v monitoringu inzerce agentury Nielsen Admosphere. Silná je také pozice členů Unie vydavatelů v oblasti online publikování. Členové UV zaměstnávají více než 5 000 zaměstnanců činných ve vydavatelském odvětví. Profesní asociace je členem evropských vydavatelských asociací EMMA a ENPA a světových vydavatelských asociací WAN IFRA a FIPP.

Zdroj: vlastní zpráva