Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zpráva ČTK - Z autorské novely Senát možná odstraní postih za nadměrné blokování

23. 11. 2022

Zpráva ČTK - Z autorské novely Senát možná odstraní postih za nadměrné blokování

Praha 23. listopadu (ČTK) - Z novely autorského zákona, která by měla posílit pozici vydavatelů vůči provozovatelům internetových vyhledávačů typu společnosti Google, by Senát mohl odstranit postih za nadměrné blokování uživatelů. Z úprav novely, kterou senátoři zvažují, má tato největší naději na přijetí. Vyplynulo to z dnešního jednání senátního ústavně-právního výboru, který schvalování novely kvůli jejím případným změnám o týden odložil.

Novela má po zásahu Sněmovny mimo jiné umožnit soudně zakázat provoz sdílení obsahu on-line, tedy například prostřednictvím YouTube, pokud by provozovatel opakovaně a neoprávněně zamezil nahrání příspěvku uživatele, odstraňoval jej nebo k němu znemožňoval přístup. Podle Richarda Němce z Asociace producentů v audiovizi je tato úprava vadná, neúměrně přísná a zrušení služby by zasáhlo do práv všech jejích uživatelů.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) slíbil problematiku upravit do půl roku novelou o audiovizuálních službách. Podle senátorky ODS Hany Kordové Marvanové by ale bylo lepší spornou sankci nezavádět a předejít tak možnosti jejího zneužití v konkurenčním boji. Senátní mediální komise ani hospodářský výbor v úterý zrušení ani zmírnění sankce nepodpořily, v kulturním výboru by to ale rád prosadil jeho předseda Jiří Růžička (za TOP 09).

Růžička opětovně deklaroval také záměr upravit další pasáž novely, podle níž  by živnostníci nemuseli do budoucna odvádět autorské poplatky za to, že v prodejnách budou mít puštěnou hudbu z rádia jako zvukovou kulisu. Výjimka by platila v případě, že reprodukovaná hudba například v železářství nebo kadeřnictví bude nahodilá a nevýdělečné povahy. Proti úpravě jsou Ochranný svaz autorský a Mezinárodní federace hudebního průmyslu. Ředitelka její české pobočky Petra Žikovská označila ustanovení za vágní a zneužitelné. Navrhovala nevýdělečnost nahradit souslovím, že by hudba nebyla užívána "na dosažení hospodářského zisku".

Za "hodně problematické" označil Růžička ustanovení, podle něhož firmy jako Google, Twitter nebo Facebook budou muset získat od vydavatelů nebo jejich kolektivního správce licence ke komerčnímu využívání jejich článků. Novela má stanovit také parametry licenčního poplatku. Za nedodržení by hrozila provozovatelům vyhledávačů pokuta až jedno procento jejich celosvětového ročního obratu, což se nelíbí zejména společnosti Google, která je provozovatelem nejužívanějšího internetového vyhledávače.

Ředitelka české pobočky Googlu Taťána le Moigne senátory varovala, že společnost bude muset po přijetí smluv zrušit dosavadních 8 uzavřených smluv pro 14 vydavatelských domén a přebírat pouze titulky, nikoli krátké náhledy u zpráv, což sníží návštěvnost přebíraných stránek vydavatelů, a tím i jejich příjmy. Podle ministra kultury Baxy se však jedná o komerční rozhodnutí společnosti Google motivované snahou vyhnout se dopadům novely. Podle Václava Macha z Unie vydavatelů se jedná o vážně míněné hrozby, které, pokud je společnost Google myslí zcela vážně, mají za cíl poškodit nejen české vydavatele, ale především všechny české uživatele konzumující obsah publikovaný na internetu, jež si bere jako své rukojmí. Novela má podle vydavatelské unie pouze narovnat vyjednávací podmínky mezi vydavateli a provozovateli vyhledávačů nebo sociálních sítí. Zakazuje jim proto jakékoliv diskriminační jednání nebo pokusy o obcházení licenčních práv vydavatelů, kterého by se mohli dopouštět a zneužít tak své dominantní postavení na trhu.

mhm rot

Zdroj: tisková zpráva ČTK doplněná Unií vydavatelů