Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Google trvá na výhradách k autorské novele, deklaroval ochotu k dohodě

11. 11. 2022

Google trvá na výhradách k autorské novele, deklaroval ochotu k dohodě

Praha 11. listopadu (ČTK) - Společnost Google trvá na výhradách k novele autorského zákona, která má posílit pozici vydavatelů vůči provozovatelům internetových vyhledávačů při sjednávání platby za přebírané články. Vadí jí mimo jiné vysoká pokuta za jeho porušení, uvedla dnes zástupkyně společnosti Júlie Schvarcová při debatě v Senátu nad obsahem novely. Zároveň deklarovala ochotu k možné dohodě s vydavateli nebo s jejich kolektivním správcem. Ochotu jednat s Googlem po přijetí novely zákona vyjádřil také výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach, ale všechny výhrady společnosti Google jednoznačně odmítl. Senát o novele rozhodne počátkem prosince.

    Firmy jako Google, Twitter nebo Facebook budou muset podle novely získat od kolektivního správce nebo od jednotlivých vydavatelů licence ke komerčnímu využívání jejich článků. Novela má stanovit také parametry licenčního poplatku, které podle Schvarcové nahrávají vydavatelům a mediálním domům. Podle Macha se však pouze narovnávají vyjednávací podmínky a společnosti Google se novelou autorského zákona zakazuje obcházení účelu směrnice pomocí diskriminačního jednání nebo zneužívání dominantního postavení na trhu. Za nedodržení novely hrozí provozovatelům vyhledávačů pokuta až do výše jednoho procenta jejich celosvětového ročního obratu. Horní hranice sankce je stanovena procentem z celosvětového obratu, což je v současné době poměrně běžná legislativní praxe (viz. např. DSA, nebo GDPR). Samozřejmě lze vycházet z toho, že v reálné situaci bude konkrétní výše sankce uložené ve správním řízení proporční a bude vždy odpovídat povaze a rozsahu deliktního jednání. Ostatně obdobná výše sankce by se uplatnila ve stanoveném případě i pro samotného vydavatele, uvedl k možné výši sankcí Mach.

    Schvarcová zopakovala, že americká společnost Google, která provozuje nejpoužívanější internetový vyhledávač, kvůli riziku pokut bude muset výrazně omezit zobrazování zpravodajského obsahu tuzemských vydavatelů ve výsledcích vyhledávání a službě Zprávy Google. "Budeme moci zobrazovat titulek a hypertextový odkaz, ne úryvky," uvedla Schvarcová. Podle ní by společnost musela postupovat podle nejstriktnějšího výkladu a nemohla by například přebírané články "moderovat" kvůli hrozbě sankce.

    Mach takovou interpretaci odmítl. "Pokud by provozovatel digitální platformy nechtěl užívat tiskové publikace bez řádné licence, potom by tedy jistě také ani nechtěl zneužívat své nepopiratelné dominantní postavení v oblasti vyhledávání. V případě, že by se tedy společnost Google skutečně rozhodla naplnit své výhrůžky a omezit rozsah zobrazování vydavatelského obsahu ve výsledcích vyhledávání, stane se tak ne v důsledku přijaté právní úpravy, ale v důsledku neochoty této společnosti platit českým vydavatelům za jejich obsah. Je zřejmé, že když se již o podobné výhrůžky v minulosti Google pokusil ve Španělsku, Německu či v Austrálii, tak se o něco podobného pokouší nyní také v České republice nebo v jiné zemi " prohlásil. Za liché označil i obavy Schvarcové, že Google nestihne včas uzavřít smlouvy o licenčních poplatcích. Podle Macha panuje mezi vydavateli většinová dohoda na tom, že nově vytvořený český národní kolektivní správce vydavatelských práv po přijetí zákona předloží provozovatelům digitálních platforem licenční nabídku a zabezpečí to, co se Google pokouší neúspěšně dohodnout bilaterálně s jednotlivými vydavateli a mediálními domy. "Jsme připraveni se dohodnout, nebo případnou nedohodu nahradí rozhodnutím ministerstvo kultury, které zákon ustanoví jako arbitra možných sporů o výši licenčního poplatku" dodal.

    Autor poslanecké úpravy vládní novely Jan Lacina (STAN), kterou Google kritizuje, uvedl, že společnosti Google jde jen o peníze. "Výhrůžky se mi zdají být jako plané," řekl. Novelu ve Sněmovnou přijaté verzi podpořil také náměstek ministra kultury Ondřej Chrást jako nejlepší možné řešení nebo Filip Dotlačil ze Sdružení pro internetový rozvoj. Podle něj je úprava velmi křehkým kompromisem, který se připravoval pět měsíců.

    S přijatou novelou v této podobě souhlasily Unie vydavatelů, která sdružuje všechna nejvýznamnější česká vydavatelství, včetně Mafra, Czech News Center, Vltava Labe Media, či Economia nebo také společnost Seznam.cz, která je vůči novele v dvojjediné roli. Kromě internetového vyhledávače totiž provozuje také zpravodajské servery. Kolektivní správce by podle schválené novely autorského zákona nezastupoval na rozdíl od původní vládní předlohy automaticky všechny mediální domy a vydavatele, kteří to neodmítnou, ale pouze ty, kdo o to požádají. K tomu se přiklonila jak Unie vydavatelů, tak Asociace on-line vydavatelů, která zastupuje menší internetové hráče –⁠ Drbna.cz, Info.cz, Extra Online Media či Forum 24.

Zdroj: zpráva ČTK doplněná o citaci Unie vydavatelů, zvýraznění Unie vydavatelů