Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA vydaly tiskovou zprávu k návrhu evropského nařízení Media Freedom Act

12. 9. 2022

Evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA vydaly tiskovou zprávu k návrhu evropského nařízení Media Freedom Act

Po zveřejnění návrhu nařízeníMedia Freedom Act, jehož projednání kolegiem členů Evropské komise se předpokládá dne 13. 9. 2022 a zveřejnění v následujících dnech, vydaly evropské vydavatelské asociace tiskovou zprávu, v níž se staví kriticky nejen k tomuto návrhu, ale celkové koncepci regulace svobody médií a zejména tiskových médií jednotným závazným evropským nařízením.

Evropské vydavatelské asociace vidí ohrožení svobody tisku právě v jeho další regulaci a nevidí zřetelné důvody pro další harmonizaci mediálního práva na celoevropské úrovni, zejména v tak citlivé oblasti, jako je svoboda tisku.

Předmětem kritiky vydavatelských asociací jsou taková ustanovení nové legislativní normy, jako je zřízení orgánu s celoevropskou působností – Evropské rady pro mediální služby nebo omezení principu redakční svobody vydavatelů, což je jeden ze základních prvků svobody tisku zakotvený v evropské kulturní tradici. Navíc je tento princip v rozporu s principem odpovědnosti vydavatele za obsah vydávaného periodika nebo jiného tiskového média.

Proto evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA uzavírají svou tiskovou zprávu naléhavým apelem: „Pokud bude Media Freedom Act přijat ve své odhalené podobě na nadcházejícím zasedání kolegia, Evropská komise nebude chránit svobodu médií, ale spíše podpoří regulaci médií na úkor svobodného a nezávislého tisku a evropské demokracie. Musíme nanejvýš naléhavě požádat o jeho zásadní revizi, nebo o úplné opuštění projektu.“

Celá tisková zpráva v angličtině je dostupná zde.

Další názory z odvětví vydavatelů k tématu například zde.