Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Blíži se Světový kongres novin a zpravodajských médií WAN-IFRA

1. 9. 2022

Blíži se Světový kongres novin a zpravodajských médií WAN-IFRA

Ve dnech 28. až 30. září se uskuteční ve španělské Zaragoze Světový kongres novin a zpravodajských médií 2022, který pořádá Světová asociace vydavatelů novin a zpravodajství WAN-IFRA ve spolupráci s místním vydavatelstvím Henneo. Organizátoři očekávají účast více než 700 zástupců vydavatelů z 65 zemí na šesti kontinentech. Kongres je proto příležitostí pro osobní setkání se špičkovými lídry vydavatelského odvětví při neformálních schůzkách. O svých zkušenostech s různými novinkami a trendy budou hovořit špičkoví řečníci v sérii přednášek a prezentací.

Světový kongres novin a zpravodajských médií je každoročně nejvýznamnější mezinárodní událostí zpravodajského odvětví.

Spolu s hlavním programem kongresu se paralelně uskuteční také další akce, jako Světový summit šéfredaktorů, Světový summit mediálních vůdců nebo Summit o ženách ve zpravodajství či předání prestižního ocenění Golden Pen of Freedom a Digital Media Awards Worldwide.. Účastníci se mohou zapojit do programu všech těchto akcí. Letos poprvé proběhne kongres v termínu, na který připadá také Světový den zpravodajských médií 29. 9. 2022.

Podrobný program kongresu a doprovodných akcí je zde. A zde je ke stažení informační brožura.

Zájemci o účast na kongresu se mohou registrovat prostřednictvím odkazu na webu WAN-IFRA. Členové Unie vydavatelů se pak mohou přihlásit k účasti prostřednictvím kanceláře Unie vydavatelů na e-mailové adrese unie@unievydavatelů a získat slevu pro členy WAN-IFRA. Účastnický oplatek činí 1290 euro pro členy Unie vydavatelů, pro ostatní zájemce 1990 euro.

Další informace týkající se kongresu jsou průběžně publikovány na sociálních sítích LinkedIn a Twitter a používají hashtag #WNMC22. Jednání kongresu je doprovázeno řadou akcí pro jeho účastníky, zejména návštěvou památek a zajímavých míst ve městě a jeho okolí.

 

Představitelé WAN-IFRA se nejnověji vyjádřili ke konání kongresu takto:

WAN-IFRA pořádá akci ve spolupráci s vydavatelskou skupinou Henneo a Zaragoza Tourismo. Čestnými prezidenty kongresu jsou Jejich Veličenstva, král a královna Španělska. Očekává se, že se zúčastní více než 800 mediálních manažerů a šéfredaktorů a téměř 100 řečníků. Kongres je připraven, aby se stal výjimečnou událostí podtrhující návrat k osobnímu formátu setkávání. Program rozložený do tří dnů zahrnuje tři hlavní akce a různá doprovodná fóra.

Z tematického pohledu bude v celém programu kongresu velký důraz kladen na hledání vzorců, jak zajistit budoucnost nezávislého vydávání zpráv. Vydavatelé se podělí zejména o úspěšné strategie generování příjmů, které zahrnují silné zaměření na produktové myšlení a inovativní reklamní řešení. Účastníci kongresu budou také řešit znepokojivé hrozby týkající se svobody tisku po celém světě a podpoří iniciativy na podporu větší rozmanitosti a inkluze ve zpravodajských organizacích a žurnalistice.

„Pozvali jsme téměř 100 řečníků z předních zpravodajských organizací, aby prodiskutovali jejich strategie a řešení, jimiž se snaží vytvořit pro jejich mediální podnikání pevný základ. To je životně důležité, neboť se scházíme v době zvýšeného sociálně-politického napětí a ekonomického poklesu,“ řekl Vincent Peyrègne, generální ředitel Světové asociace novin a vydavatelů zpráv (WAN-IFRA). „Bezprecedentní výzvy, kterým čelíme, pro mnohé nejzávažnější od druhé světové války, vyžadují solidaritu. Podpora svobody tisku je také nutná k zajištění toho, aby nezávislá žurnalistika a zpravodajská média mohla i nadále hrát svou roli,“ pokračoval Peyrègne.

Pro prezidenta WAN-IFRA Fernanda de Yarzu Lópeze-Madraza je pořádání kongresu v jeho domovském městě Zaragoza významné. „Od té doby, co jsem byl v roce 2019 zvolen do čela WAN-IFRA, jsem chtěl představit Aragonii globální mediální komunitě a ukázat vitalitu nezávislých místních médií. Ale pandemie narušila náš plán,“ řekl de Yarza. „Letos jsme konečně připraveni na výjimečnou událost a velkou účast pod předsednictvím velkého ochránce svobodného, nezávislého, rozmanitého a pluralitního mediálního ekosystému po celém světě, španělského krále, Jeho Veličenstva Filipa VI.,“ dodal Fernando de Yarza.

 

Zdroj: vlastní zpráva, materiály WAN-IFRA