Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Scoop: Meta oficiálně omezuje podporu pro vydavatele zpravodajství v USA

28. 7. 2022

Scoop: Meta oficiálně omezuje podporu pro vydavatele zpravodajství v USA

Meta začala 26. července 2022 informovat své zpravodajské partnery v USA, že společnost už neplánuje platit vydavatelům za to, že jejich obsah běží na Facebook News Tab, uvádí zdroje portálu Axios.

Proč na tom záleží: Jak společnost postupuje dál s rozsáhlými změnami v používání Facebooku, novinky se stávají stále méně její prioritou.

• Viceprezident společnosti Meta pro mediální partnerství Campbell Brown řekl zaměstnancům, že společnost přesouvá zdroje ze svých zpravodajských produktů na podporu kreativnějších iniciativ, uvedl Wall Street Journal.

Rychlý růst: Facebook v roce 2019 uzavřel řadu tříletých dohod s vydavateli. V té době společnost navyšovala své investice do zpráv a najímala novináře, aby pomohli nasměrovat návštěvnost vydavatelů na její novou službu zaměřenou na zprávy.

• Dohody měly v USA hodnotu zhruba 105 milionů dolarů, uvedly zdroje Axios. Kromě toho společnost utratila přibližně 90 milionů dolarů za zpravodajská videa pro službu s videi nazvanou „Watch“.

Co říkají: „Od té doby, co jsme před třemi lety podepsali smlouvy na otestování publikování dalších odkazů na zprávy na Facebook News v USA, se toho hodně změnilo. Většina lidí na Facebook kvůli zprávám nechodí a jako podnikání proto nedává smysl přehnaně investovat do oblastí, které nejsou v souladu s preferencemi uživatelů,“ řekl Axiosu mluvčí Facebooku.

Buďte chytří: 105 milionů dolarů vynaložených na další zpravodajský obsah pro službu Zprávy bylo určeno na rozšířené odkazy. Zpravodajské společnosti by stále mohly libovolně publikovat obsah na platformě Facebook.

• Přestože stovky vydavatelů zpráv mají stále nárok na to, aby jejich obsah byl zahrnut ve službě Zprávy, financování obsahu pro zhruba 50 vydavatelů nebude obnoveno.

• Meta utratila více než 10 milionů dolarů za své zpravodajské partnerství s Wall Street Journal, více než 3 miliony dolarů za dohodu s CNN a více než 20 milionů dolarů za partnerství s New York Times, uvedly zdroje Axiosu. V některých případech partnerství také odemklo placený obsah.

Celkový obrázek: Facebook se po léta vyjadřoval k roli, kterou by zprávy měly hrát na jeho platformě, což občas frustrovalo zpravodajské partnery.

• Před zavedením služby News v roce 2019 se společnost rozhodla změnit svůj algoritmus tak, aby upřednostňoval obsah od svých přátel před známými značkami, což se týká i vydavatelů.

• Minulý rok prezident společnosti Meta pro globální záležitosti Nick Clegg uvedl, že méně než jeden z 25 příspěvků v News Feed obsahuje odkazy na zprávy.

Mezi řádky: Regulační tlak, který vyvolaly některé z dohod o zprávách, pokračuje po celém světě.

• Facebook loni po dlouhé debatě s regulátory o financování obsahu zřídil v Austrálii fond pro financování zpravodajského obsahu.

• Začátkem tohoto roku Kanada uvedla, že donutí Facebook a rivalizující Google platit za zpravodajský obsah.

Co bude dál: Jak Meta přesouvá svou pozornost na krátké video, další investice do projektů, jako je zvuk, přestávají být předmětem jejího zájmu.

 

Zdroj: https://www.axios.com/2022/07/28/meta-publishers-news-funding