Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Průlom v oblasti autorských práv vydavatelů v Německu: Corint Media se dohodla se společností Ecosia na první licenci s vyhledávačem tiskovém obsahu

29. 7. 2022

Průlom v oblasti autorských práv vydavatelů v Německu: Corint Media se dohodla se společností Ecosia na první licenci s vyhledávačem tiskovém obsahu

Největší evropský vyhledávač Ecosia a Corint Media se po měsících vyjednávání dohodly na vzorové licenční smlouvě na využívání tiskového obsahu, a tím i na vyplácení odměn za obsah tiskových vydavatelů a jejich autorů. Corint mluví o „signálu“ – také směrem ke Googlu a Facebooku.

Konkrétně s touto modelovou licenční smlouvou platí společnost Ecosia přiměřenou odměnu podle aktuálního portfolia práv zastupovaných společností Corint Media v rozsahu přibližně 30 procent objemu celostátní produkce vydavatelů tisku. Podle společného prohlášení berlínského vyhledávače a německého sdružení pro kolektivní správu práv zaplatí Ecosia až 11 procent svých národních příjmů společnosti Corint Media jako přiměřenou odměnu za využívání práv v závislosti na rozsahu práv zastupovaných kolektivním správcem.

Corint Media se zatím nedohodla s americkými společnostmi Google a Microsoft a do obou sporů byl dokonce zapojen arbitrážní orgán.

Výkonný ředitel Ecosia Wolfgang Oels říká k dohodě, které bylo nyní dosaženo:

"V boji proti krizi klimatu a biologické rozmanitosti potřebuje naše společnost rozmanitý názorotvorný a kvalitativní obsah. Práce tiskových vydavatelů je pro demokracii důležitá, ne-li nezbytná. Jako vyhledávač jsme relevantním rozhraním mezi lidmi a informacemi. Chceme, abychom tuto činnost prováděli spravedlivě. Zároveň nechápeme práci vydavatelů tisku jako samozřejmost. Proto jsme se dohodli, že Corint Media zaplatíme za jejich obsah spravedlivě dohodnutou a přiměřenou odměnu ve smyslu odvezeného autorského práva vydavatelů. Dokázali jsme dosáhnout této dohody bez soudního sporu. Právní spory mohou vznikat, když existuje právní nejistota, ale ne proto, abychom se vyhýbali zákonu. Jsme rádi, že jsme prvním vyhledávačem, který udělejte tento krok, ale doufáme, že nebudeme posledním."

Pro generální ředitele Corint Media Markuse Rundeho a Christopha Schwennickeho je uzavření první vzorové licenční smlouvy s provozovatelem vyhledávače nejen jasným úspěchem pro možnost financovat svobodný tisk a práci novinářů, ale také signálem: "Touto smlouvou jsme vytvořili precedent pro vymáhání přiměřené odměny za používání obsahu vydavatelských produktů všemi provozovateli vyhledávačů. Tato povinnost se vztahuje na všechny uživatele, včetně lídrů na trhu, jako jsou Google a Facebook, protože náš právní systém předpokládá rovnost při prosazování práva, včetně odvozených autorských práv vydavatelů vůči všem a vůči každé společnosti, jak praví čl. 3 spolkové ústavy. Nyní, s pomocí novelizovaného kartelového zákona a v rámci již zahájeného řízení Spolkového kartelového úřadu proti Googlu a Facebooku, je třeba zajistit, aby tyto společnosti dominující trhu, zaplatili své účty. Nesmí nadále obcházet vnitrostátní a evropský právní rámec kvůli své tržní síle. Pokud se nám nepodaří prosadit zákon v našich západních demokraciích, a to ani proti lídrům světového trhu, nemáme budoucnost."

Pozadí: Corint Media je jednou z několika organizací pro kolektivní správu v Německu a zastupuje řadu tiskových vydavatelských domů. V loňském roce byl v Německu upraven autorský zákon. Existují nová odvozená autorská práva pro tiskové vydavatelské domy. Ta mají zajistit, aby internetové platformy, jako jsou vyhledávače, platily médiím peníze, když zobrazují jejich články. Realizace je zatím v rané fázi. Existují různé modely. Google například začal podepisovat smlouvy přímo s jednotlivými publikacemi a dosáhl tak řady dohod. Corint Media naproti tomu nespoléhá na individuální řešení, ale na celkovou částku, která je následně rozdělena mezi její členy. Podle společnosti Ecosia GmbH činí její celkový celosvětový obrat 28 milionů eur Údaje o prodeji za Německo nebyly uvedeny. Německo je podle společnosti největším trhem s 5 miliony uživatelů z 20 milionů na celém světě. Vyhledávač Ecosia drží mimo jiné akcionáře také neziskové nadace a své zisky investuje do ochrany životního prostředí.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service z 29. července 2022