Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Německý kolektivní správce Corint Media kritizuje novou nabídku Googlu vydavatelům jako vnuceně nízkou

16. 5. 2022

Německý kolektivní správce Corint Media kritizuje novou nabídku Googlu vydavatelům jako vnuceně nízkou

Google zahájil nový pokus o uzavření smluv o využívání autorských práv k obsahu tisku s vydavateli v Německu a některých dalších evropských zemích. Organizace pro kolektivní správu práv Corint Media kritizuje tyto nabídky jako „nuceně malé částky“. I v mezinárodním srovnání by německý trh dopadl extrémně špatně při jejich akceptování.

"Vybraní vydavatelé jsou v současné době informování a vyzýváni, aby uzavřeli dohody o online nástroji k používání jimi vytvořeného autorsky chráněného obsahu společností Google," uvádí se v prohlášení společnosti Corint Media. Výměnou za malý poplatek by vydavatelé udělili technologickému gigantu kompletní práva. Licencování obsahu ve prospěch vydavatelů a novinářů by tím zároveň bylo vyloučeno. Corint Media popisuje základ výpočtu takzvaných „Extended News Preview Agreements“, jak se tato služba nazývá, jako „zjevně vnucený“. Neodráží podíl držitelů práv na „peněžních výhodách“ získávaných Googlem, který je v souladu se zákonem o kolektivní správě.

„Další úroveň eskalace podnícená Googlem“

„Plánované hromadné a rychlé získávání licencí za dumpingové ceny je další úrovní eskalace, která byla nyní Googlem spuštěna ve sporu mezi digitálními platformami a tiskovými vydavateli,“ říkají Markus Runde a Christoph Schwennicke, vrchní jednatelé Corint Media. Obvinění je zřejmé: Google využívá svou tržní sílu k jednostrannému stanovování příliš nízkých cen. „Můžeme pouze varovat vydavatele tisku, aby neprodávali práva na svůj obsah, který je srdcem jejich podnikání, za skleněné perly."

Na dotaz odborného mediálního německého portálu MEEDIA se Google odvolává pouze na příspěvek na svém blogu, který mimo jiné uvádí: „Všechny nabídky jsou založeny na jednotných kritériích, která splňují zákonné požadavky a berou v úvahu principy autorských práv. To zahrnuje, jak často je tisková zpráva zobrazena a kolik příjmů z reklamy je generováno na stránkách s výsledky, které také obsahují náhledy tiskových zpráv.

Již v březnu Corint Media, která podle vlastních informací drží zhruba třetinu německých vydavatelských autorských práv, odmítla nabídku Googlu ve výši 3,2 milionu eur za všechna tato práva.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 16. května 2022