Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Novela autorského zákona prošla prvním čtením

23. 3. 2022

Novela autorského zákona prošla prvním čtením

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR dnes v prvním čtení schválila a propustila do dalšího legislativního projednávání návrh novely autorského zákona, který byl předložen v listopadu minulého roku již podruhé předchozí vládou.

Novelu autorského zákona ve finální podobě zpracovalo v minulých dvou letech Ministerstvo kultury. Novela zajišťuje implementaci evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu č. 790 z roku 2019. Členské země měly za povinnost provést implementaci směrnice do národní legislativy nejpozději do 7. 6. 2021, ale nejen Česká republika tuto povinnost v tomto termínu nesplnila.

Důvodem zdržení předložení novely byla především potřeba provést důkladnou diskusi o způsobu implementace a vlastním návrhu nových ustanovení zákona se všemi zainteresovanými stranami. Tento úkol splnilo Ministerstvo kultury v opravdu široké míře, takže předložený návrh vyjadřuje kompromis mezi zájmy a požadavky jednotlivých stran, i když jsou jejich zájmy v řadě aspektů protikladné.

Z hlediska vydavatelů jsou nejdůležitějšími ustanovení implementující článek 15 evropské směrnice, který se týká odvozených autorských práv vydavatelů k jimi publikovanému obsahu. Užívání tohoto obsahu musí být díky směrnici kompenzováno odpovídajícími platbami vydavatelům ze strany všech podnikatelských subjektů, které obsah používají v rámci svých služeb, jež monetizují. Návrh novely počítá s tím, že práva vydavatelů budou uplatňována a spravována podobným způsobem, jako je tomu u dalších autorských práv, tj. v rámci systému rozšířené kolektivní správy.

Zahraniční zkušenosti ukazují, že by bylo vhodné ustanovení zákona týkající se prosazování práv vydavatelů ještě doplnit o pravidla umožňující uplatňování práva vůči dominantním digitálním platformám. Bez odpovídajících plateb platforem za užívání vydavatelského obsahu je totiž ohrožena udržitelná budoucnost vydavatelského odvětví nebo přinejmenším rozmanitost a profesionální kvalita obsahu, který vydavatelé produkují.

Unie vydavatelů jako profesní asociace vydavatelů novin, časopisů i internetového obsahu vítá, že v rámci rozpravy, která k návrhu novely autorského zákona v Poslanecké sněmovně proběhla, nebyla ustanovení týkající se práv vydavatelů kritizována nebo zpochybňována. Vyzýváme, aby ani ve finální podobě zákona nebudou práva oslabena.

Sněmovna zároveň schválila prodlouženou tříměsíční lhůtu pro projednání návrhu garančním výborem, kterým je Výbor pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Dalším výborům nebyla novela přikázána. V rámci rozpravy oznámila poslankyně K. Kocmanová, že Pirátská strana předloží nějaké pozměňovací návrhy týkající se implementace článku 17 o povinnosti platforem pro sdílení obsahu automaticky odstraňovat nelegálně šířený obsah.

Doufáme, že prodloužení lhůty pro jednání výboru nad obvyklou dobu a avizované pozměňovací návrhy nejsou předzvěstí zadrhnutí při projednávání tohoto legislativního návrhu v dalších čteních. Unie vydavatelů apeluje na poslance, aby se soustředili na co nejrychlejší schválení novely v podobě odpovědně zpracované a předložené Ministerstvem kultury. Bez přijetí novely zatím nemohou vydavatelé efektivně podnikat kroky potřebné k uplatnění svých autorských práv a ztrácí tak prostředky potřebné pro oživení odvětví silně zasaženého dopady koronavirové krize a pro realizaci dalších kroků v rámci své digitální transformace.

 

Zdroj: vlastní zpráva