Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Facka německému tisku - Google nabízí Corint Media 3,2 milionu eur za autorská práva vydavatelů

7. 3. 2022

Facka německému tisku - Google nabízí Corint Media 3,2 milionu eur za autorská práva vydavatelů

Google nabídl platbu ve výši 3,2 milionu eur ročně za celý repertoár titulů Corint Media, který představuje přibližně třetinu autorských práv vydavatelů v Německu. Aplikuje-li se toto pravidla na celý trh, Google by nabídl kolem 10 milionů eur za všechna autorská práva pro německý tisk. Při odhadovaném obratu Googlu na německém trhu ve výši 11,3 miliardy eur to odpovídá licenční sazbě 0,1 procenta z tohoto bojemu. Corint Media požadovala jako odpovídající kompenzaci za práva vydavatelů od Googlu platbu ve výši 420 milionů eur.

Na základě této nabídky Googlu není možné dohodnout poskytnutí licencí. Při prosazování autorských práv vydavatelů je proto nyní středem pozornosti probíhající řízení Spolkového kartelového úřadu proti Googlu pro jeho dominantní postavení na trhu.

Částku licence odpovídající 420 milionů Corint Media vypočítala na základě odhadovaných tržeb společnosti Google v Německu pro rok 2022 ve výši 12,4 miliardy eur a procenta, které se v nižším rozsahu obvyklých sazeb odměn na tento objem vztahovalo. Google chce o výši a vyměření platby rozhodovat sám a v případě kolektivní správy práv odmítá obvyklé pravidlo, podle kterého má být držitelům práv vyplácen podíl z tržeb ověřených v roční účetní závěrce. Tím se Google pokouší přehlížet zásadní finanční výhody, které získává zobrazováním tiskových zpráv. Například články v tisku slouží k vyhodnocování zájmů uživatelů pro následnou cílenou reklamu. Zobrazováním článků v prostředí tisku s kvalitním, objektivní a nekomerčním obsahem navíc produkty inzerované Googlem získávají vysokou úroveň důvěryhodnosti a jsou tak atraktivnější, z čehož těží reklama Googlu.

Spolkový kartelový úřad v současné době prošetřuje produkt Google News Showcase, který vážně narušuje vymáhání autorských práv vydavatelů tisku. Prezident úřadu, Andreas Mundt, řekl: „Souběžně s prošetřováním Google News Showcase bedlivě sledujeme jednání o odměně za odvozená autorská práva.“ Úřad již v předchozím prohlášení sdělil, že vyšetřuje Showcase ve vztahu k sebeprosazování Google a znevýhodnění konkurenčních nabídek třetích stran. Lhůta, do které mohli subjekty působící na trhu vyhodnotit návrhy společnosti Google na nápravu těchto obav, vypršela 8. února 2022. Rozhodnutí Federálního kartelového úřadu by mohlo reorganizovat trh s tiskovými licencemi a částečně odstranit nerovnováhu mezi stovkami národních vydavatelů tisku a globálním lídrem na trhu Googlem. Evropští a národní zákonodárci vytvořili právní základ pro trh, aby vydavatelé mohli mimo jiné alespoň částečně zmírnit ztráty způsobené narušením reklamního trhu. Zneužívání tržní síly společností Google trh rozhodně poškodilo. Google jako důležitý digitální distribuční kanál v současnosti stanovuje sám o sobě ceny za autorská práva k obsahu tisku a vyvíjí další tlak tím, že zhoršuje zobrazování tiskových publikací, které nejsou ochotny s ním spolupracovat za jím daných podmínek.

Christoph Schwennicke a Markus Runde, jednatelé Corint Media uvedli: „Nabídka společnosti Google ve výši 3,2 milionu EUR je pro tisk v Německu facka. Poté, co samotný Google „převzal“ zhruba 40 procent inzertních příjmů německých vydavatelů, nabízí nyní za použití autorských práv vydavatelů tisku platbu v řádu jednoho promile. Google v roce 2021 v Německu – i díky zobrazování tiskových zpráv – získal příjmy celkem 11,3 miliardy eur. Google nejeví zájem o dosažení dohody s vydavateli zastoupenými Corint Media odpovídající těmto číslům. Žádáme příslušné úřady a soudy, aby tento trh, převrácený dominancí, vrátili zpět z hlavy na nohy. Také zákonodárce musí přezkoumat, jak jednat v případě globálních korporací, aby fungovaly v řádném rámci, ale pro které se zdá, jakoby zákonná pravidla neměla platit.“

Zdroj: tisková zpráva Corint Media (kráceno)