Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Solidaritu s vydavateli a novináři Ukrajiny

25. 2. 2022

Solidaritu s vydavateli a novináři Ukrajiny

Unie vydavatelů podporuje vyjádření solidarity ukrajinským vydavatelům a novinářům, které zveřejnily Světová asociace vydavatelů novin a zpravodajství WAN-IFRA a v jejím rámci působící Světové fórum šéfredaktorů WEF. WAN-IFRA a WEF ve své zprávě uvádí: „Konflikt bude mít hluboký dopad na naše ukrajinské vydavatele, ať jsou či ne našimi členy, na jejich zaměstnance a rodiny i všechny další, kteří řídí místní, regionální a národní zpravodajské organizace. Jsme s nimi solidární.“

Zpráva současně vyzývá obě strany konfliktu, aby zajistili bezpečnost novinářů informujících o probíhajících událostech.

 

Celá tisková zpráva WAN-IFRA z 25. 2. 2022

Světový tisk požaduje, aby Rusko a Ukrajina chránily novináře zabývající se konfliktem.

Ruská armáda včera zahájila ofenzivu na Ukrajině. WAN-IFRA a World Editors Forum proto vyzvaly, aby novinářům, kteří se zabývají rozšiřujícím se konfliktem, byla poskytnuta maximální ochrana.

Jako signatáři Mezinárodního paktu o občanských a politických právech (ICCPR) musí Rusko i Ukrajina podle mezinárodních závazků v oblasti lidských práv respektovat právo na svobodu projevu. Novináři jsou civilisté, a proto by se s nimi mělo zacházet jako s nevojenskými osobami.

WAN-IFRA je zvláště znepokojena zprávami, že ruské síly údajně sestavily seznam cílových novinářů.

„V této extrémně nebezpečné chvíli vyzýváme všechny strany tohoto eskalujícího konfliktu, aby udělaly vše, co je v jejich silách, aby upřednostnily bezpečnost novinářů a respektovaly roli tisku,“ řekl generální ředitel WAN-IFRA Vincent Peyrègne.

„Příliš často jsme během nedávných konfliktů byli svědky úmyslného útočení na novináře a tím vážného narušení volného šíření informací. V nestálé situaci musí být novinářům poskytnuta veškerá ochrana, aby mohli plnit svou zásadní roli. Připomínáme ruským i ukrajinským úřadům nezákonnost útoků na novináře a zpravodajská média, jakož i jejich povinnost přijmout maximální opatření při přípravě každé vojenské akce, která by je mohla zasáhnout.

Obě organizace také varují před záměrnými pokusy o šíření dezinformací a vyzvaly sdělovací prostředky, které informují o konfliktu, aby byla mimořádně ostražité a při orientaci v informacích se opíraly o nejvyšší profesionální standardy. Stále pravděpodobnější je také riziko kybernetických útoků na zpravodajská média i jednotlivé novináře.

„Už jsme byli svědky záměrného šíření nepravdivých nebo zavádějících prohlášení, rozšíření dezinformací a používání upravených snímků a záběrů ve snaze ospravedlnit vojenskou intervenci a rozdmýchat napětí,“ pokračoval pan Peyrègne.

„Připomínáme všem stranám tohoto konfliktu, že je třeba udržovat kanály informací otevřené a spolehlivé, aby veřejnost mohla být i nadále informována. Tohle je prostě otázka ochrany životů.“

WAN-IFRA a WEF také vyzvaly novináře a zpravodajské organizace informující o konfliktu, aby se postarali o svou vlastní bezpečnost a chránili se, jak nejlépe dovedou.

Novinářům a zpravodajským organizacím je třeba zajistit, aby měli přístup k volně dostupným online informacím a praktickým pokynům, aby se ujistili, že dělají vše, co je v jejich silách, pro ochranu bezpečnosti a zabezpečení zaměstnanců, nezávislých pracovníků, jejich zdrojů a majetku společnosti. Takové informace najdou například na stránkách:

https://www.acosalliance.org/resources

https://cpj.org/campaigns/protecting-journalists-covering-conflict/

„Konflikt bude mít hluboký dopad na naše ukrajinské vydavatele, ať jsou či ne našimi členy, na jejich zaměstnance a rodiny i všechny další, kteří řídí místní, regionální a národní zpravodajské organizace,“ řekl pan Peyrègne. „Jsme s nimi solidární.“

K bezpečnosti žurnalistů jsou k dispozici další materiály novinářských organizací.


Zdroj: vlastní zpráva a tisková zpráva WAN-IFRA