Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropští vydavatelé si stěžují EU na reklamní technologii Google

15. 2. 2022

Evropští vydavatelé si stěžují EU na reklamní technologii Google

Přední evropské mediální domy se obrátily na Evropskou komisi. Jejich stížnost: Google má příliš velkou kontrolu nad řetězcem reklamních technologií.

Přední evropští vydavatelé sdružení v asociaci EPC – European Publishers Council podali u Evropské komise antimonopolní stížnost na reklamní technologii Google. EPC v pátek uvedla, že je nejvyšší čas, aby bruselské úřady přijaly ve vztahu ke Googlu opatření, která by jeho chování skutečně změnila a namísto toho, aby jen zpochybňovala.

„Google získal úplnou kontrolu nad řetězcem tvorby příjmů prostřednictvím reklamních technologií. V segmentu online reklamních technologií má podíly na trhu 90 až 100 procent,“ kritizoval předseda EPC Christian Van Thillo. Americký technologický gigant tak má vydavatele v oblasti takzvaných adtech v hrsti.

Úřad EU pro dohled nad hospodářskou soutěží již v červnu minulého roku zahájil vyšetřování, zda Google neznevýhodňuje své vlastní reklamní podnikání, čímž pak znevýhodňuje jak konkurenty, tak inzerenty a online vydavatele. Největší světový provozovatel vyhledávačů musel v posledních letech po sankcích EU za porušení soutěžního práva zaplatit více než osm miliard eur.

Jen v roce 2020 Google vydělal 147 miliard dolarů na prodeji online reklam – více než kterákoli jiná společnost na světě. Reklama také tvoří většinu obchodování Američanů – mimo jiné prostřednictvím videoplatformy YouTube nebo e-mailové služby Gmail. Google v minulosti prohlásil, že hodlá konstruktivně jednat s Evropskou komisí.

V EPC sdružují své zájmy zejména evropské mediální společnosti. Mezi členy patří Condé Nast, Ringier, The Guardian, Axel Springer, Bauer, Burda, Gruner+ Jahr či skupina Holtzbrinck, jejímž členem je mimo jiné také Handelsblatt.

Tržní síla Google a rostoucí digitalizace způsobují problémy mnoha společnostem. Německé společnosti z oblasti médií, internetu a reklamního průmyslu si nedávno u Evropské komise stěžovaly na přístup Googlu k takzvanému trackingu souborů cookie.

 

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 14. února 2022