Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Studie britské Royal Society pomáhá porozumět, jak internet formuje lidské vnímání informací

26. 1. 2022

Studie britské Royal Society pomáhá porozumět, jak internet formuje lidské vnímání informací

Studie si klade otázky a zároveň přináší odpovědi například po tom, proč potřebujeme důvěryhodné informace, jak je formováno a orientováno informační prostředí, jaké jsou techniky vytváření dezinformací, ale také co nám pomáhá těmto dezinformacím čelit. Zabývá se i tématem důvěryhodných institucí a jejich role v procesu šíření informací.

Celkový výsledek studie ukazuje, že i přes ohromné rozšíření dezinformací na internetu, je jejich dopad slabý, neboť naprostá většina veřejnosti podle výzkumu provedeného uvedenou institucí, o který se studie opírá, ukázal, že naprostá většina respondentů věří, že vakcíny proti Covid-19 jsou bezpečné, změny klimatu jsou ovlivněny lidskou činností či že technologie 5G není škodlivá. Většina lidí věří, že internet zlepšil porozumění lidí vědě a technologiím.

Důvěryhodná média jako zdroj pak dávají lidem sebevědomí čelit dezinformacím, pokud se s nimi setkají v okruhu rodiny, přátel nebo známých.

Obsah zprávy získala Unie vydavatelů tak, že se s ním můžete seznámit v anglickém jazyce zde.

Zdroj: vlastní zpráva