Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelské profese jsou také nutné pro zajištění fungování státu

10. 1. 2022

Vydavatelské profese jsou také nutné pro zajištění fungování státu

Unie vydavatelů se dnes obrátila prostřednictvím ministrů kultury a vnitra na Ústřední krizový štáb s žádostí o zařazení klíčových profesních skupin vydavatelských zaměstnanců, kteří jsou nutní pro zajištění chodu tiskáren, a pro vydávání, distribuci a prodej novin a časopisů, mezi pracovníky nezbytné pro zajištění fungování státu.

Tyto pracovníky je třeba zařadit na seznam profesí s možností uplatnění tzv. „pracovní karantény“. Jedná se především o profese TISKAŘ, DISTRIBUTOR TISKU, EDITOR, GRAFIK a NOVINÁŘ (pracovník redakce), u kterých není možný výkon jejich pracovní činnosti formou „Home office“.

Unie vydavatelů jako profesní asociace vydavatelů novin a časopisů pevně věří, že u Ministerstva kultury a členů Ústředního krizového štábu najde pochopení pro obtížnou situaci, v níž by se nacházeli zejména vydavatelé novin a dalšího periodického tisku v České republice, pokud by k zařazení těchto zaměstnanců do skupiny s uplatněním „pracovní karantény“ nedošlo. Upozorňuje také, že komunikace s veřejností prostřednictvím tisku je v zájmu vlády a zachování veřejného pořádku. Neměla by proto být žádným mimořádným opatřením vlády ohrožena.

Zdroj: vlastní zpráva