Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Německý dozorový úřad stanovil, že společnost Google má významnou tržní sílu

7. 1. 2022

Německý dozorový úřad stanovil, že společnost Google má významnou tržní sílu

Dne 5.1.2022 oznámil německý dozorový úřad v oblasti hospodářské soutěže Bundeskartellamt, že vydal rozhodnutí, kterým určil, že společnost Alphabet Inc., Mountain View, USA, a tedy i její dceřiná společnost Google, podléhá rozšířené kontrole proti zneužívání dominantního postavení na trhu ze strany úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Nově zavedené ustanovení podle německého zákona o hospodářské soutěži (paragraf 19a německého zákona o hospodářské soutěži (GWB)), které vstoupilo v platnost v lednu 2021, umožňuje Bundeskartellamtu zasáhnout dříve a účinněji, zejména proti praktikám velkých digitálních společností. Dvoufázovým přístupem může Bundeskartellamt zakázat společnostem, které mají prvořadý význam pro hospodářskou soutěž na všech trzích, aby se podílely na protisoutěžních praktikách.

Andreas Mundt, předseda Bundeskartellamtu: „Od ledna 2021 máme nový nástroj pro sledování velkých digitálních společností. Za necelý rok jsme nyní přijali první oficiální rozhodnutí na základě tohoto ustanovení a stanovili jsme, že Google má prvořadý význam na všech trzích. Jedná se o velmi důležitý krok, protože na základě tohoto rozhodnutí může Bundeskartellamt nyní zakročit proti konkrétním praktikám společnosti Google, které narušují hospodářskou soutěž. Již jsme se začali zabývat zpracováním osobních údajů společností Google a podrobněji se budeme zabývat také problematikou Google News Showcase. Zároveň intenzivně vedeme další řízení proti společnostem Amazon, Apple a Meta, dříve Facebook.“

Google je nadnárodní skupina společností, která nabízí velké množství internetových služeb a softwarových produktů. Mateřskou společností je Alphabet Inc. K nejznámějším službám a produktům, které Google nabízí, patří vyhledávač Google, mapovací a navigační služba Mapy Google, videoslužba YouTube, prohlížeč Chrome, operační systém Android, obchod s aplikacemi Play Store a e-mailová služba Gmail. Služby, které jsou obvykle poskytovány soukromým uživatelům zdarma, jsou převážně financovány z reklamy. Společnost Google kromě toho poskytuje také řadu různých reklamních služeb pro marketing vlastního a externího inventáře internetové reklamy a také přidružených služeb, jako je sledování chování uživatelů.

Bundeskartellamt zastává názor, že společnost Google má prvořadý význam pro hospodářskou soutěž na všech trzích ve smyslu § 19a odst. 1 GWB. Společnost má ekonomické mocenské postavení, které dává vzniknout rozsahu činnosti na trzích, který není dostatečně kontrolován konkurencí.

Společnost Google má více než 80 procent podílu na trhu, má dominantní postavení na trhu služeb obecného vyhledávání v Německu a je hlavním poskytovatelem reklamy ve vyhledávání. Kromě toho je společnost Google silným poskytovatelem široké škály služeb v Německu a oslovuje velký počet uživatelů. Co se týče marketingu internetové reklamy, společnost Google nabízí také reklamní služby s širokým dosahem pokrývající celý hodnotový řetězec.

Ve svém digitálním ekosystému má společnost Google dále významný vliv na přístup ostatních společností ke svým uživatelům a reklamním zákazníkům (např. prostřednictvím Google Search, YouTube, Android, Play Store nebo svých reklamních služeb) a může stanovit pravidla a podmínky pro ostatní podniky napříč trhy. V tomto ohledu lze tyto služby označit za „infrastrukturu“, protože jednak velké množství dalších služeb může být ve velké míře nabízeno pouze prostřednictvím služeb společnosti Google, a jednak mají služby společnosti Google velký význam pro obchodní aktivity třetích stran.

Díky širokému dosahu svých služeb má společnost Google vynikající přístup také k údajům relevantním pro hospodářskou soutěž. Velká uživatelská základna společnosti Google, její široce využívané reklamní služby a velký počet uživatelských údajů, které může shromažďovat napříč službami a částečně také napříč zařízeními, umožňují společnosti Google nejen uvádět cílenou reklamu na trh, ale také nepřetržitě rozvíjet své služby. Konkurenční výhodu vyplývající z tohoto přístupu k údajům a dalším zdrojům, jako je například značka „Google“, lze využít jako sdílitelné vstupy mnoha způsoby na různých trzích. To usnadňuje provoz, zlepšování a rozšiřování stávajících služeb nebo vývoj služeb zcela nových. A konečně, prvořadý význam společnosti Google pro hospodářskou soutěž je zřejmý z její tržní kapitalizace, která je jedna z nejvyšších na světě a odráží velkou finanční sílu společnosti Google.

Platnost rozhodnutí Bundeskartellamt je v souladu se zákonnými ustanoveními omezena na pět let. V tomto období podléhá společnost Google zvláštní kontrole zneužívání ze strany Bundeskartellamt v Německu, jak je stanoveno v § 19a odst. 2 GWB.

Bylo rovněž zveřejněno shrnutí případu, které je k dispozici zde.

Bundeskartellamt v současné době již zkoumá podmínky zpracování dat společnosti Google (viz tisková zpráva ze dne 25. května 2021) a službu Google News Showcase (viz tisková zpráva ze dne 4. června 2021).

Společnost Google oznámila, že se proti rozhodnutí neodvolá a že nepopírá své postavení adresáta ve smyslu § 19a odst. 1 GWB.

Tím však společnost Google výslovně neprohlásila, že nutně souhlasí se všemi skutečnostmi, které úřad uvedl ve svém rozhodnutí, a se závěry vyvozenými z těchto skutečností.

Zdroj: tisková zpráva Corint Media