Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Budoucnost je světlá: 22 lídrů zpravodajského průmyslu sdělilo své tipy, jak uspět v roce 2022

3. 1. 2022

Budoucnost je světlá: 22 lídrů zpravodajského průmyslu sdělilo své tipy, jak uspět v roce 2022

Britský profesní portál Press Gazette požádal 22 svých čtenářů – lídrů z Velké Británie a USA – aby nám poskytli své mediální předpovědi a plány na rok 2022.

Portál v prosinci roku 2021 požádal vedoucí pracovníky a redaktory z Reuters, The Sun, Dow Jones, The Times, Quartz, The Telegraph, Gannett, Future, Insider a mnoha dalších vydavatelských skupin, aby portálu sdělili, jak optimističtí jsou ohledně roku 2022 ve srovnání s tím, jak viděli budoucnost na konci roku 2020. Požádali je také, aby řekli, co bude podle nich největší businessová příležitost roku 2022 a jak plánují tuto příležitost využít.

Respondenti ankety působí v různých odděleních, provozují různé zaměření podnikání a žijí v různých časových pásmech. Ale přesto se shodli na některých hlavních tématech.

1. Fact-based“ žurnalistika je komerční příležitostí

Když Press Gazette minulý rok provedla podobný průzkum, požádala vedoucí osobnosti z oboru zpravodajství, aby identifikovali největší hrozby roku 2021. Několik z nich pak odkazovalo na online šíření dezinformací a nespolehlivé zpravodajské zdroje.

I když míříme do roku 2022, tyto problémy přetrvávají. Ale někteří lídři zpravodajství je nyní považují za příležitost.

„Vzhledem k tomu, že se politika a společnost polarizují a názory se vyhrocují, existuje obrovská příležitost pro vydavatele, kteří nabízejí nestranné a nezaujaté zprávy,“ napsala Alessandra Galloni, šéfredaktorka agentury Reuters. "Prezentace žurnalistiky jako odvětví, které se opírá o přísně prověřováná fakta, je komerční příležitostí."

Almar Latour, výkonný ředitel Dow Jones a vydavatel Wall Street Journal, řekl: „V dobách bezprecedentní složitosti a narušenosti musí lidé rozumět faktům. Je naší odpovědností jako vydavatelů postavit se této výzvě čelem – a je to také naše příležitost.“

2. Informační bulletiny a „promyšlená správa informací“

Několik respondentů konkrétně odkazovalo na newslettery jako na nástroj pro provádění čtenářů digitálním světem, který je zahlcen zpravodajskými zdroji.

Katherine Bell, šéfredaktorka Quartz, označila „promyšlenou správu informací“ za největší příležitost roku 2022.

"Čtenáři jsou ochromeni množstvím a rozmělněním informací," napsala. „Naprosto miluji e-mailové zpravodaje a hodně z nich si platím, ale pravidelně čtu jen pár z nich. Čtenáři nevědí, na co si mají dát pozor – to je problém v digitálních médiích už léta a jen se zhoršuje, ale myslím, že by 2022 mohl být rok, kdy uvidíme nějaké nové snahy o jeho vyřešení. V Quartz jsme o tom hodně přemýšleli."

Alison Phillips, šéfredaktorka The Mirror, řekla: „Bude zajímavé sledovat, co dalšího vzejde z naší práce s newslettery. Mám svůj týdenní šéfredaktorský newsletter a v některých ohledech mi kurátorství té vyvážené dávky článků, které musíte přečíst, připadá velmi podobné procesu sestavování vydání novin. Myslím, že mnoho čtenářů na tuto úroveň péče svou informovanost pozitivně zareaguje.“

3. Data o čtenářích

Několik zpravodajských lídrů - řídících redakční i komerční týmy - označilo za svou největší příležitost využití dat k lepšímu získání propojení mezi sebou samými a svými čtenáři.

Pro editory, jako je Victoria Newton z The Sun, platí, že lepší data o čtenářích staví její titul do „skvělé pozice, aby lépe sloužil svému okruhu čtenářů“. „Kombinace staromódních nástrojů a dat o čtenářích znamená, že můžeme poskytovat články na všech platformách, a přitom maximalizovat provoz a výnosy,“ napsala.

Kris Barton, produktový ředitel amerického zpravodajského gigantu Gannett, řekl: „Jako pro všechny vydavatele je, protože se blíží konec souborů cookie třetích stran, další velká příležitost v zaměření na vývoj a budování datových platforem první strany. Myslím, že registrace uživatelů budou pro vydavatele stále důležitější. Na oplátku bude mít publikum, jako přihlášení uživatelé, ale vyšší očekávání od vydavatelů, což jim ovšem poskytuje příležitost tato očekávání splnit a vytvořit si se čtenáři smysluplnější interakce. V USA Today Network budeme používat umělou inteligenci, chytré nástroje pro doporučení obsahu a dál inovovat, abychom našim registrovaným čtenářům poskytli zážitky z ještě více přizpůsobeného zpravodajství.“

Sean Griffey, zakladatel a výkonný ředitel na B2B business zaměřeného Industry Dive, napsal: „Neustálé regulační, technologické a společenské změny týkající se soukromí dávají vydavatelům šanci předefinovat svůj vztah se svými čtenáři i s marketery. Úspěšné mediální společnosti zítřka rozpoznají hodnotu a důležitost svých dat první strany. Největší příležitostí, kterou dnes máme, je nejen předávat data, která máme, ale také je dát do formátů, které jsou použitelné nejen pro marketingové partnery, ale také pro interní týmy.

4. Budování užších vztahů se čtenáři

V podobném duchu Nick Mitchell, editor webu JPI Media National World, věří, že rok 2022 bude rokem, kdy vydavatelé mohou začít „budovat užší vztahy se čtenáři“.

Napsal: „Doby spoléhání se na jednu platformu založenou na Silicon Valley jsou naštěstí pro náše odvětví dávno za námi. Nyní je příležitostí prohloubit naše vazby s naším publikem, ať už prostřednictvím promyšlenějších newsletterů, online komunit (což povzbuzuje inteligentní a ohleduplné debaty), nabídky členství, akce na míru (virtuálních nebo skutečných) nebo oznámení prostřednictvím aplikací.

Nicholas Carlson, globální šéfredaktor odborného portálu Insider, napsal: „Největší příležitost pro vydavatele v roce 2022 je stejná jako každý rok: zjistit, co chtějí čtenáři a diváci vědět, a zaujmout je tím. Říkat pravdu. Být nezávislý. Být spravedlivý. Být ku pomoci. Zbytek bude následovat."

Níže jsou uvedeny linky na úplné mediální předpovědi pro rok 2022 od všech 22 účastníků ankety.

  1. Adam Cole, Archant executive director, data, insight and marketing
  2. Alison Phillips, Mirror editor-in-chief
  3. Alessandra Galloni, Reuters editor-in-chief
  4. Almar Latour, Dow Jones chief executive/Wall Street Journal publisher
  5. Cyrus Mawewella, Global Data head of thematic research
  6. Dan Wakeford, People editor-in-chief
  7. Dominic Ponsford, Press Gazette editor-in-chief
  8. Gary Shipton, JPI Media deputy editor-in-chief/Sussex Newspapers editorial director
  9. Jeremy Clifford, Archant editor-in-chief
  10. John Witherow, The Times editor
  11. Katherine Bell, Quartz editor-in-chief
  12. Kris Barton, Gannett chief product officer
  13. Nick Hugh, Telegraph Media Group chief executive
  14. Nicholas Carlson, Insider editor-in-chief
  15. Nick Mitchell, National World editor
  16. Peter Clifton, PA Media editor-in-chief
  17. Peter Skulimma, Endava senior VP global industry acceleration
  18. Rebecca Miskin, DC Thomson chief executive
  19. Sean Griffey, Industry Dive chief executive
  20. Tabby Elwes, CIL management consultants partner
  21. Victoria Newton, The Sun editor-in-chief
  22. Zillah Byng-Thorne, Future chief executive

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 3. ledna 2022