Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výbor ECOFIN se vyslovil pro super sníženou či nulovou sazbu DPH, které budou moci využívat i vydavatelé v zemích EU

7. 12. 2021

Výbor ECOFIN se vyslovil pro super sníženou či nulovou sazbu DPH, které budou moci využívat i vydavatelé v zemích EU

Rada ministrů financí a hospodářství členských zemí Evropské unie ECOFIN schválila 7. prosince 2021 svůj společný přístup k návrhu Rady EU, který novelizuje evropskou směrnici 2006/112/ES , která upravuje politiku zemí EU v oblasti sazeb daně z přidané hodnoty (DPH).

Text předložený slovinským předsednictvím Rady EU umožňuje všem členským státům EU uplatňovat super snížené (méně než 5 %) a dokonce 0 % sazby na určité položky zboží a služeb, jako jsou noviny a časopisy, včetně elektronických publikací.

Členské státy mohou uplatnit tyto zvláštní sazby na maximálně 7 položek z komodit uvedených v příloze 3 současné směrnice 2006/112.

Opatření ale nevstoupí v platnost hned. Jelikož právě schválený návrh podstatně změnil původní předlohu Evropské komise na změnu politiky v oblasti DPH, musí také Evropský parlament formálně vydat své nové nezávazné stanovisko. Kromě toho musí lingvisté přeložit text schváleného společného přístupu do všech úředních jazyků EU, než bude moci Rada EU přistoupit k jeho formálnímu přijetí.

Další informace k této události obsahuje tisková zpráva evropských vydavatelských asociací EMMA a ENPA zde.

Zdroj: vlastni zpráva na základě podkladů EMMA/ENPA