Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé vyzývají k přijetí novely evropské směrnice o DPH

3. 12. 2021

Vydavatelé vyzývají k přijetí novely evropské směrnice o DPH

Před jednáním výboru ministrů financí a hospodářství členských zemí Evropské unie ECOFIN, které se uskuteční 7. prosince 2021 vyzývají profesní vydavatelské asociace příslušné ministry v jednotlivých členských zemích, aby podpořili návrh novely evropské směrnice o politice v oblasti DPH.

Návrh novely, který připravilo slovinské předsednictví Rady EU totiž rozšiřuje možnosti členských zemí zařazovat vybrané druhy zboží a služeb do více sazeb snížené, supersnížené nebo nulové sazby DPH. Z tohoto opatření by mohl těžit i tisk, který je v příloze směrnice kvalifikován jako jedna z komodit, která může využívat snížené sazby.

Legislativní změnou by se otevřel prostor pro další snížení sazby DPH pro noviny a časopisy, kde tomu podle vyjádření Ministerstva financí brání právě zejména evropská legislativa neumožňující zatím zavedení další snížené sazby. Snížení sazby by přitom nejen pro české vydavatele mělo význam jako částečná kompenzace ztrát, které vydavatelé tisku utrpěli v roce 2020 a 2021 v důsledku krize vyvolané pandemií koronaviru a protiepidemických opatření. Vydavatelé patří mezi jednu z nejvíce postižených skupin podnikatelů, protože v České republice zaznamenali výrazný pokles prodeje tištěných titulů a podle odhadu přibližně čtvrtinový pokles objemu inzertních příjmů, což představuje škody asi 2,3 mld. Kč jen za rok 2020. Vydavatelé v České republice přitom nezískali žádnou cílenou státní podporu, takže by snížení sazby DPH pro ně bylo vhodnou formou pomoci k překonání následků pandemické krize i při vyrovnávání se s dopady digitální transformace mediálního prostředí.

O návrhu již jednali 1. 12. 2021 velvyslanci členských zemí EU ve výboru COREPER II, ale nedospěli z důvodu politicky různě motivovaných názorů ke společnému postoji. Proto je zapotřebí, aby iniciativu převzali a na přijetí návrhu se shodli ministři, kteří tvoří výbor ECOFIN.

S dopisem aliance evropských vydavatelských asociací EMMA, ENPA, NME, EPC a FEP ministrům financí se můžete seznámit zde.

K inciativě se připojila i Unie vydavatelů, která oslovila se žádostí o podporu slovinského návrhu novely směrnice o DPH ministryni financí Alenu Schillerovou.

Zdroj: vlastní zpráva