Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V létě tisku přibyli čtenáři

10. 11. 2021

V létě tisku přibyli čtenáři

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 10. listopadu 2021

V létě přibyli tisku čtenáři

 

Výsledky jednotného celostátního výzkumu čtenosti tiskových médií v České republice realizovaného pod názvem MEDIA PROJEKT ukázaly mírný nárůst počtu čtenářů tisku v letním období. Nejnovější data výzkumu za 2. a 3. čtvrtletí 2021, která tento fakt potvrzují, byla předána uživatelům dnes.

Ve srovnání s předchozími daty za 1. a 2. čtvrtletí 2021 vzrostl v nejnovějším období celkový zásah tisku, který dosáhl 83 % české populace ve věku 12 až 79 let. To znamená, že tisk čtou více než 4/5 české populace ve čtenářském věku. Zároveň se zvýšil celkový počet čtenářů všeho tisku na jedno vydání, stejně jako čtenost novin a suplementů i časopisů na vydání. Podrobnější údaje ukazuje tabulka uvedená níže. Nárůst čtenosti je přibližně jednoprocentní, ale vzhledem k tomu, že se týká všech základních skupin tisku, je zároveň signifikantní.

U některých skupin tisku přitom došlo k poměrně výraznému nárůstu čtenosti. Nejvíce se zvýšila čtenost sportovních titulů (+ 15 %), společenských časopisů (+ 7 %) či časopisů pro ženy (+ 7 %).

K nejnovějším datům MEDIA PROJEKTU uvedl výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach: „Jsem rád, že ukazatele čtenosti tisku nabraly v právě zveřejněných datech vzestupný trend. Předpokládám, že se na nárůstu čtenosti na jedné straně podílel letní ústup koronavirové pandemie a s tím spojený větší pohyb občanů i více volného času v letním období, což obojí vytvořilo příznivé podmínky pro vyšší míru kontaktu čtenářů s tiskovými médii. Navíc předpokládám, že se na vztahu čtenářů k jejich titulům projevila i pozitivní úloha tisku při důvěryhodném informování široké veřejnosti, jež se ukázala zvlášť výrazně v průběhu předchozí fáze pandemie.“

Terénní dotazování v období 2. a 3. čtvrtletí 2021 probíhalo bez přerušení a díky úsilí realizátory výzkumu – agenturám MEDIAN a STEM/MARK - nebylo negativně ovlivněno dopady pandemie a uplatňovanými protiepidemickými opatřeními. Realizátoři o provádění dotazování průběžně informovali zadavatele výzkumu, kteří také pravidelně kontrolovali, jak dotazování probíhá z hlediska předepsané struktury použitých dotazovacích metod i dalších parametrů.

Kdo jsou čtenáři tisku?

Výsledky MEDIA PROJEKTU ukazují, že tisk preferuje řada prestižních sociodemografických skupin obyvatel. To by mělo být podnětem pro inzerenty především prémiových značek, aby tiskovou inzerci v rámci svých reklamních kampaní více využívali. Vyšší je například podíl čtenářů deníků mezi příslušníky vyšších socioekonomických tříd oproti průměrné populaci. Také časopisy čte přibližně o 5 % členů těchto skupin více ve srovnání s průměrnou populací. Nejvýrazněji je patrná orientace této skupiny na časopisy o vědě, technice, zajímavostech o cestování či na zpravodajské týdeníky. Nadprůměrnými čtenáři tisku jsou ale podle MEDIA PROJEKTU také například lékaři, zdravotní sestry a další pracovníci ve zdravotnictví, učitelé, vysokoškoláci vůbec, manažeři či podnikatelé.

Informace o základních údajích o čtenosti jednotlivých titulů a jejich pořadí v příslušných žánrových skupinách jsou zájemcům k dispozici v příloze této zprávy. Za delší časové období jsou údaje k dispozici na webu profesní asociace Unie vydavatelů v sekci Mediální data/Výzkum čtenosti.

 

MEDIA PROJEKT je „one currency“ výzkum čtenosti titulů českého periodického tisku a sociodemografické struktury jeho čtenářů. Ročně je dotazován masivní vzorek respondentů vybraných kombinací náhodného a kvótního výběru proporcionálně z celého území České republiky. Jedná se o v evropském kontextu nadstandardní výzkum například z hlediska počtu respondentů připadajících na celkovou populaci či důsledného celoplošného pokrytí celého území a obcí všech velikostních typů. MEDIA PROJEKT je nejdéle probíhajícím mediálním výzkumem v ČR, který byl zahájen již v roce 1994. Výzkum přitom prochází průběžným zkvalitňováním. Zadavateli výzkumu jsou Unie vydavatelů, jako profesní asociace vydavatelů novin a časopisů v České republice, a Asociace mediálních agentur (ASMEA). MEDIA PROJEKT je datovým zdrojem pro mediální plánování a jeho data jsou pro jejich důvěryhodnost široce akceptována celým reklamním trhem. Součástí výsledků MEDIA PROJEKTU jsou pouze data o tiskových titulech, které jsou součástí systému auditu nákladu ABC ČR a podílí se finančně na realizaci výzkumu.

 

Kontakt:
Unie vydavatelů, z. s., Pobřežní 370/4, 186 00 Praha 8,
tel.: 222 329 730, e-mail: unie@unievydavatelu.cz, www.unievydavatelu.cz

 

Základní výsledky MEDIA PROJEKTU za 2. a 3. čtvrtletí 2021 - zde.