Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Lidé z kultury vítají společný program koalic Spolu a PirStan, měl by podle nich být konkrétnější

8. 11. 2021

Lidé z kultury vítají společný program koalic Spolu a PirStan, měl by podle nich být konkrétnější

Datum: 08.11.2021 15:12

Praha 6. listopadu (ČTK) - Představitelé kulturního života vesměs obsah programového prohlášení koalic Spolu a Pirátů a Starostů vítají, chybí jim někdy ale konkrétnější úkoly. Budoucí vláda by měla podle nich ukázat, jak se hodlá postavit dopadům protipandemických opatření v kultuře. Vítají snahu o navyšování rozpočtu i podporu živé kultury. Její nedostatečná reflexe je podle nich dlouhodobým problémem, který se výrazně ukázal například při formulaci kulturní části plánu obnovy. Vyplývá to z ankety mezi představiteli kulturní obce, které oslovila ČTK.

Obsah koaličního programového prohlášení podporuje profesní asociace českých vydavatelů novin, časopisů a internetového obsahu Unie vydavatelů. "Za prioritní úkol považujeme co nejrychlejší schválení stávajícího návrhu novely autorského zákona," sdělil ČTK výkonný ředitel unie Václav Mach. Tím se měla do letošního června implementovat evropská autorskoprávní směrnice, ale dosud se tak nestalo. Návrh zákona byl přitom již předložený Sněmovně. "Měl by být přijat co nejdříve, aby vydavatelé konečně mohli zahájit jednání s digitálními platformami o platbách za užívání obsahu na internetu. Každý den, o který se přijetí novely odkládá, představuje pro všechny vydavatele periodického tisku velkou finanční ztrátu," doplnil Mach.

"Koaliční program pro kulturu je solidním příslibem rozvoje kulturních a kreativních odvětví, směřuje k tolikrát slibovanému jednomu procentu pro kulturu ze státního rozpočtu bez církevních náhrad. Vnímá nutnost změn legislativního prostředí včetně řadu let slibovaného zákona o veřejné kulturní instituci, který může změnit fungování dosud zřizovaných organizací, ale i dát prostor pro vznik nových," řekla Yvona Kreuzmannová, prezidentka Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu a zakladatelka společnosti Tanec Praha. Koaliční smlouva má podle ní vysoké ambice ve všech oblastech působnosti resortu, ale podle ní by měla obsahovat třeba zmínku o statusu umělce, který je žhavým tématem nadcházejících let. Kreuzmannová ocenila důraz na nezávislost veřejnoprávních médií.

Předsedkyně Asociace nezávislých divadel Lenka Havlíková kvitovala, že budoucí vláda zdůrazňuje podporu živého umění a kulturních organizací bez ohledu na jejich formu zřizování, včetně podpory regionální infrastruktury. "Živá kultura v konkrétním čase a na konkrétním místě plní nejefektivněji úlohu nositele kulturního dědictví a zároveň je nejlepším vývozním artiklem naší republiky," uvedla Havlíková.

Výkonný ředitel festivalové asociace Festas Marek Vohralík řekl, že vítá závazek věnovat se podpoře živé kultury, která patří mezi nejhůře zasažená odvětví v pandemii. "S ohledem na míru postižení by na toto téma mohl být kladen i významně větší důraz," řekl. "Program vůbec nezmiňuje, jak se nové vedení resortu kultury hodlá postavit dopadům protipandemických opatření v oblasti kultury. Při prakticky nepřetržité uzávěře živé kultury se naše země opakovaně dostala na vrchol světových žebříčků v počtech nakažených i zemřelých. Přesto ministerstvo zdravotnictví při každém zhoršení situace jako první sahá k omezením kultury," připomněl Vohralík. Doufá v to, že se nové vedení ministerstva bude schopno tomuto postupu postavit významně silněji, než tomu bylo doposud.

Zmínka o podpoře podnikání v kultuře mu dává naději, že dojde k odstranění "nesmyslné, avšak velmi pevné bariéry" mezi kulturou, kterou ministerstvo kultury dotuje, a tou, kterou nikoliv. "Pevně věřím, že nové vedení ministerstva kultury bude sloužit kultuře jako celku, nejen jejím vybraným částem," uvedl.

Předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka vítá předsevzetí budoucí vlády rozvíjet čtenářskou gramotnost. Podfinancované jsou podle něj nákupy nových knih do knihoven. "Pokud chce vláda naplnit své předsevzetí posílit roli knihoven jako kulturních center, mělo by v tomto směru dojít k postupnému navýšení až na dvojnásobek," vypočítal Vopěnka.

hrm mal

Zdroj: ČTK